Teodor Ancuta, presedintele Sibex, sustine ca masura BVB de extinde limitele de variatie pana la 40%, la actiunile din categoria International, indicele BET si BET-FI, va desfiinta piata de capital romaneasca.
El a explicat, pentru Wall-Street, ca Sibex va incerca sa preintampine eventualele efecte negative ale acestei masuri, prin marirea marjelor la 15%, in prima faza, si chiar la 20%, in viitor, cand preturile vor atinge prima limita. In acest sens, luni se va intruni Consiliul de Administratie al Bursei din Sibiu.

“Este o decizie proasta, pacat ca CNVM a aprobat miseleste, pentru ca BVB ceruse initial marirea variatiei doar pentru indicele BET. Piata de capital va avea foarte mult de suferit, se va putea manipula usor si micii investitori vor fi distrusi. Multi dintre ei vor pleca atunci cand vor pierde 40%, in detrimentul altora, care pot determina variatii ample chiar si cu un million de lei”, a declarat Ancuta (foto).

In opinia sa, perspectivele sunt proaste. Desi in alte piete din lume nu exista restrictii privind limita de variatie, Ancuta spune ca BVB este usor de manipulate, prea mica si prea sensibila pentru o astfel de masura.

“Ma ingrijoreaza ca prin extinderea limitei de variatie la acele actiuni se va desfiinta piata de capital romaneasca”, a mai spus el.

In prezent, Bursa din Sibiu utilizeaza o marja de 12% pentru garantarea contractelor derivate tranzactionate de catre investitori, iar preturile acestora nu pot varia cu mai mult de 9,5% fata de cotatia actiunilor activ-suport de la Bursa de Valori Bucuresti.

Ancuta a explicat ca decizia de a mari marjele a venit in urma unor consultari cu intermediarii cei mai importanti de pe piata din Sibiu, care au fost de acord.

La inceputul lunii iunie, cand BVB a anuntat aceasta masura, specialistii din piata anticipau ca va avea efecte dezastruase pe piata derivatelor de la Sibiu.

Extinderea limitei maxime de variatie la +/- 40% pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi aplicata din 7 septembrie, dupa ce CNVM a aprobat anterior modificarile aduse codului BVB care vizau implementarea noilor limite de fluctuatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri