El a explicat, pentru Wall-Street, ca Sibex va incerca sa preintampine eventualele efecte negative ale acestei masuri, prin marirea marjelor la 15%, in prima faza, si chiar la 20%, in viitor, cand preturile vor atinge prima limita. In acest sens, luni se va intruni Consiliul de Administratie al Bursei din Sibiu.

“Este o decizie proasta, pacat ca CNVM a aprobat miseleste, pentru ca BVB ceruse initial marirea variatiei doar pentru indicele BET. Piata de capital va avea foarte mult de suferit, se va putea manipula usor si micii investitori vor fi distrusi. Multi dintre ei vor pleca atunci cand vor pierde 40%, in detrimentul altora, care pot determina variatii ample chiar si cu un million de lei”, a declarat Ancuta (foto).

In opinia sa, perspectivele sunt proaste. Desi in alte piete din lume nu exista restrictii privind limita de variatie, Ancuta spune ca BVB este usor de manipulate, prea mica si prea sensibila pentru o astfel de masura.

“Ma ingrijoreaza ca prin extinderea limitei de variatie la acele actiuni se va desfiinta piata de capital romaneasca”, a mai spus el.

In prezent, Bursa din Sibiu utilizeaza o marja de 12% pentru garantarea contractelor derivate tranzactionate de catre investitori, iar preturile acestora nu pot varia cu mai mult de 9,5% fata de cotatia actiunilor activ-suport de la Bursa de Valori Bucuresti.

Ancuta a explicat ca decizia de a mari marjele a venit in urma unor consultari cu intermediarii cei mai importanti de pe piata din Sibiu, care au fost de acord.

La inceputul lunii iunie, cand BVB a anuntat aceasta masura, specialistii din piata anticipau ca va avea efecte dezastruase pe piata derivatelor de la Sibiu.

Extinderea limitei maxime de variatie la +/- 40% pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi aplicata din 7 septembrie, dupa ce CNVM a aprobat anterior modificarile aduse codului BVB care vizau implementarea noilor limite de fluctuatie.