Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de tranzactionare pe scaderi puternice, cele mai mare declin fiind inregistrat de SIF-uri. Piata trece printr-o perioada de incertitudini, amplificate atat de instabilitatea locala cat si de vestile proaste venite dinspre pietele externe. Asadar, continuarea scaderilor este cel mai posibil scenariu pentru piata de capital, chiar daca amploarea ar putea fi mai mica.
Lichiditatea pietei de actiuni a scazut usor la 24,7 milioane lei (5,67 mil. euro), iar rulajul total al Bursei a fost de 37,45 milioane lei (8,6 mil. euro).

Tranzactiile cu contractele futures pe euro au generat un rulaj de 12,69 milioane lei (2,91 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 3,65%, pana la 4.642,46 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 2,83%, pana la 2.765,50 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 4,94%, pana la 19.262,30 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 3,04%, ajungand la 9.493,93 puncte.

"Nu sunt deloc vremuri bune pentru piata de capital si pentru moment nu vad de unde ar trebui sa apara vesti mai bune. Nu ma astept la scaderi foarte ample in perioada urmatoare daca ultimele masuri luate de catre Guvern (asa discutabile cum sunt) se vor pune mai repede in practica pentru a mai calma investitorii care se tem fireste de un mediu ostil in care deciziile se iau peste noapte", a declarat pentru Wall-Street Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

Indicele BET-XT
, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 3,80%, la 421,97 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 3,37%, pana la 674,62 puncte.

Vineri probabil va fi o zi mai importanta deoarece ar trebui sa aflam detalii despre urmatoarea transa FMI, insa raspunsul este asteptat a fi unul anunt pozitiv din moment ce majorarea de taxe era oricum pe placul Fondului.

"Nu cred ca trecerea datei de 1 iulie ar trebui sa aduca noi avansuri pe bursa strict din acest considerent pentru ca nu au fost foarte multi investitori care sa-si marcheze profiturile si sa se incadreze la cota de 1%. Majoritatea facusera acest lucru de ceva timp.Oricum noul mod de impozitare nu este primit bine de catre investitori pentru ca nimanui nu-i place sa piarda timpul in fiecare trimestru iar masura ar putea indeparta investitorii de retail si asa destul de greu de convins sa se orienteze catre Bursa", a mai spus Pacesila.

Cel mai mare rulaj din piata a fost atras BRD SocGen (BRD), de 6,79 milioane lei, iar pretul a scazut cu 1,87%, la 10,5 lei, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 4,29%, la 1,34 lei, pe un rulaj de 1 milion de lei.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au depreciat cu 5,74%, la 1,15 lei, pe schimburi de 3,17 milioane lei, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) au coborat cu 3,70%, la cotatia de 0,91 lei, pe o lichiditate de 1,76 milioane lei.

Din sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au pierdut 3,93%, la 0,293 lei, pe un rulaj de 785.200 lei, iar actiunile Transgaz (TGN) au suferit un declin de 3,11%, la 215 lei, pe tranzactii de 637.000 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri