Grupul Rompetrol (TRG) a depus o plangere la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare acuzand reprezentantii autoritatii de abuzuri si de depasire a atributiilor legale privind suspendarea procesului de delistare a companiei petroliere de la Bursa de Valori Bucuresti.

"In acord cu prevederile legii 297/2004 si a articolului 74 din regulamentul CNVM 1/2006, grupul a solicitat emiterea in regim de urgenta a unei decizii referitoare la anuntul de retragere a actionarilor Rompetrol Rafinare, depus de TRG in data de 13 mai pe fondul finalizarii ofertei publice de preluare", se precizeaza in comunicatul de presa emis de companie.

In urma ofertei, participatia grupului s-a majorat de la 75,99% la 98,63% din actiunile Rompetrol Rafinare.

Oficialii companiei au precizat ca este necesara revocarea imediata a ordonantei CNVM 335 din data de 28 iulie 2010 cu privire la suspendarea dreptului TRG de a delista Rompetrol Rafinare, "statut conferit si asigurat de lege, dar si de calitatea de actionar majoritar", potrivit informatiilor transmise de companie.

Reprezentantii Rompetrol considera ca ordonanta emisa de autoritate incalca dispozitiile legii 297/2004 si a statului CNVM, aprobat prin ordonanta de urgenta 25/2002.

"Printre aspectele reclamate de grup se numara si fundamentarea nelegala si discriminatorie a ordonantei sub pretextul nejustificat al protejarii unui interes public, asumarea de catre CNVM si Ministerul Finantelor Publice in mod anticipat a calitatii de actionar, speculatii privind prejudiciile aferente delistarii RRC, in contextul in care creanta invocata nu este exigibila si nu ii ofera decat dreptul la dobanzi", sustin oficialii companiei.

Acestia au adaugat ca in perioada 2004-2009, nivelul total al dobanzilor virate catre bugetul de stat se ridica la aproximativ 225 milioane de dolari, iar pana la scadenta aceasta urmand sa ajunga la aproximativ 260 de milioane de dolari.

Potrivit propriilor estimari, grupul a contribuit la bugetul de stat cu 8 miliarde de dolari, dintre care 3,5 miliarde de dolari doar in perioada 2007-2009.

CNVM a blocat delistarea Rompetrol Rafinare la sfarsitul lunii trecute, in preambulul ordonantei specificandu-se ca retragerea actiunilor ar putea duce la prejudicierea interesului statului, cu privire la dificultatea cu care evaluarea actiunilor va putea fi facuta in lipsa listarii pe o piata reglementata, potrivit Mediafax.

"Comisia mentioneaza ca a luat in vedere si faptul ca nu se stiu inca rezultatele unei majorari de capital aprobata la finalul lunii iunie de actionarii Rompetrol Rafinare, de 450 de milioane de lei, prin aport in numerar, pentru plata unei parti din datoria catre stat", mai precizeaza agentia de stiri.

Citeste si Grupul Rompetrol spera sa simta gustul profitului dupa anul 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri