Octavian Molnar, directorul general adjunct al firmei de brokeraj IFB Finwest si membru in CA al BVB, spune ca administratorii Depozitarului Central care au aprobat luni lansarea sistemului extrabursier de tranzactionare OTC au urmarit doar interese personale, nu dezvoltarea pietei de capital.
"Cei care au votat sunt actionari ai BVB. Sunt cei care au urlat totdeauna ca nu crestem piata, insa ei si-au urmarit astazi doar interesul propriu. Au votat ca sa isi transfere actiunile in afara Romaniei si isi bat joc de piata romaneasca. E o bataie de joc la adresa actionarilor si a celor care au crezut in piata romaneasca", a spus Molnar pentru Mediafax.

El considera ca tranzactiile pe OTC (Over The Counter) vor fi efectuate la preturi inferioare celor de la bursa, astfel ca statul va incasa impozite mai mici.

CA al Depozitarului Central a aprobat luni lansarea OTC pentru actiunile tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, un sistem care vizeaza managementul riscului privind conturile globale si activitatea de market-maker.

Tranzactiile OTC sunt negociate direct intre cumparator si vanzator, fara insa ca pretul sa fie public, iar transferul de proprietate se realizeaza direct prin intermediul Depozitarului Central.

"Nu cred ca un investitor de retail se va uita mai mult la OTC, ci va ramane sa tranzactioneze pe piata regular, tocmai pentru ca acest sistem este dedicat manegementului riscului la conturile globale si pentru market-makeri. Intr-un fel, modalitatea de tranzactionare de pe actiunile Erste s-ar extinde asupra intregii piete, respectiv prin conturi globale, cand vor fi introduse de BVB, si prin market-makeri pe alte actiuni", a declarat Rares Nilas, membru in Consiliul de Administratie al Depozitarului.

El a explicat ca sistemul OTC va putea folosit de doi clienti ai unei firme de brokeraj, in cazul in care acestia se inteleg asupra transferului unui pachet de actiuni si pretul poate fi stabilit fara a exista o limita de variatie, cum este in cazul tranzactiilor bursiere.

Nilas a adaugat ca in prezent market-makerii actiunilor Erste (EBS) la BVB isi acopera riscul direct pe piata OTC de la bursa din Viena.

"Piata OTC este o parte dintr-o arhitectura intreaga, iar singura nu are cum sa duca la cresterea lichiditatii bursei. Este nevoie ca BVB sa introduca utilizarea conturilor globale si activitatea de market-maker pe mai multe actiuni. Din punctul de vedere al Depozitarului Central noi am facut tot ce tine de noi", a mai spus Nilas.

Tranzactiile OTC vor putea permite fondurilor de investitii din afara Romaniei sa cumpere actiuni la companiile autohtone fara sa deschida cont la o firma de brokeraj care activeaza pe piata locala.

Astfel, un fond de investitii ar putea sa cumpere actiunile de la un alt fond sau de la un broker care a achizitionat anterior titlurile de la Bursa pe cont propriu. Un alt avantaj al tranzactiilor OTC pentru investitorii straini este ca plata actiunilor se poate realiza si in valuta, spre deosebire de tranzactionarea la BVB, unde acestia platesc numai in lei, ceea ce duce la costuri suplimentare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri