Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a convins reprezentantii Comisiei de Dialog Social din Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa reanalizeze prevederile proiectului de OUG privind retinerea la sursa a unui impozit anticipat de 10% din castigurile de pe piata de capital.

"Am participat la sedinta Comisiei de Dialog Social din Ministerul Finantelor dedicata impozitarii pe piata de capital, iar in urma discutiilor, oficialii acesteia au declarat ca o sa reanalizeze prevederile ordonantei de urgenta si ne vor da un raspuns pana pe 25 octombrie", a declarat presedintele AIPC, Dumitru Beze, citat de Mediafax.

AIPC urmareste ca impozitul pentru castigurile realizate pe bursa sa nu mai fie impozitate anticipat.

"Scopul nostru este ca retinerea impozitului anticipat sa fie eliminata, insa ne-ar multumi si o cota de impozit anticipat de 1%", a adaugat Beze.

Ministerul Finantelor vrea sa modifice Codul Fiscal si a intocmit in acest sens un proiect de ordonanta de urgenta, care prevede ca brokerii vor retine anticipat 10% din castigurile realizate de investitori pe piata de capital, pentru achitarea impozitului catre bugetul de stat, regularizarea urmand sa se realizeze la finele anului, in functie de valoarea castigului net impozabil.

Masura urmareste cresterea veniturilor incasate la bugetul de stat.

Proiectul de ordonanta a fost intocmit pentru modificarea prevederilor legale actuale, potrivit carora fiecare investitor trebuie sa calculeze si sa vireze trimestrial un impozit anticipat de 16% din castigurile nete, astfel ca fiecare investitor ar urma sa se deplaseze la administratia fiscala de cinci ori pe an.

AIPC a solicitat initial ca firmele de brokeraj sa retina impozitul de 16% din contul de numerar al clientilor, si ca urmare, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a mentionat ca va insista la Ministerul Finantelor si la cele doua Camere ale Parlamentului pentru modificarea Codului Fiscal astfel incat firmele de brokeraj sa opreasca si sa vireze impozitul in numele clientilor.

In afara noutatilor ce vizeaza modul de retinere si distribuire a impozitului, modificarile Codului Fiscal intrate in vigoare la 1 iulie au introdus o cota unica de impozitare pe piata de capital, de 16%. Anterior, impozitul a fost de 1% pentru castigurile realizate din vanzarea instrumentelor financiare detinute mai mult de un an de zile si de 16% pentru tranzactiile cu titluri pastrate in portofoliu mai putin de un an.

Anterior datei de 1 iulie, firmele de brokeraj retineau la sursa anticipat 1% din castigurile realizate de investitori, iar regularizarea era efectuata la finele anului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Noul ministru al Finantelor: Industria romaneasca este in recesiune!