Evolutiile negative si volumele mici de tranzactionare au caracterizat sedintele de saptamana trecuta ale Bursei de Valori Bucuresti. In plin sezon de raportari si cu semnale pozitive dinspre pietele externe, bursa a continuat evolutiile laterale.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni a crescut cu 70% saptamana trecuta, pana la 71,87 milioane lei, din care 41% au reprezentat tranzactii cu actiunile din indicele BET si 44% cu societatile de investitii financiare.

Tranzactiile cu obligatiuni au insumat 5,27 milioane de lei, insumand 7% din total. Indicii bursieri au inregistrat scaderi, cuprinse intre -2,26% in cazul ROT-X si 6,62 pentru BET-FI.

10 emitenti au crescut, 9 au stagnat si 48 de companii au inregistrat deprecieri. Titlurile VAE Apcarom (APC) au scazut cel mai mult, cu 9,09%, urmate de Broker Cluj (BRK) cu o scadere de 8,91%.

“Scaderile au predominat saptamana trecuta, chiar din debut fiind consemnate corectii de peste 2%. La inceputul saptamnii, scaderile au survenit mai mult in baza unei stari de nerabdare si a unei lichiditati reduse, in timp ce la finalul saptamanii au aparut stiri negative referitoare la evolutia economica pe plan intern”, se arata in Puls Capital, raportul saptamanal al Intercapital invest.

In ultima perioada, piata bursiera a fost mai sensibila la evenimentele interne, in timp ce pe marile piete trendul a fost unul pozitiv.

Volumele s-au mentinut reduse, desi s-a remarcat mentinerea valorii zilnice tranzactionate peste 10 milioane de lei, pe parcursul ultimelor sapte sedinte de tranzactionare.

Saptamana trecuta a adus doua oferte publice initiale la Bursa de Valori Bucuresti: iFond Gold, un fond inchis cu investitii in companii din domeniul exploatarii aurului, administrat de Intercapital Investment Management, si Hidraulica Plopeni, o companie ce produce pompe hidraulice, fiind intermediata de Confident Invest.

Cea mai mare corectie a fost inregistrata pe indicele BET-FI, cele mai mari scaderi ale titlurilor SIF Banat-Crisana, SIF Moldova si SIF Muntenia, de peste 8%.

“SIF-urile sunt cele mai expuse contextului macroeconomic, care a avut parte de mai multe stiri negative in ultimele zile. Alte motive pot fi spargerea unui prag semnificativ, de la 24.000 de punte, coroborat cu corectii pe plan extern si posibilitatea iesirii unui actionar important, fapt ce are un impact mai mare pe fondul unei lichiditati slabe.”

In ultimele zile au fost publicate rezultatele financiare ale mai multor emitenti, perioada urmand sa se incheie saptamana viitoare.

O alta stire de saptamana trecuta a vizat evolutia produsului intern brut in T3, care a scazut cu 0,7%. Pentru trimestrul al patrulea, este asteptata o contractie usoara, efectele majorarii TVA si a masurilor de austeritate din domeniul public reflectandu-se si in ultimele luni.

“Economia autohtona este in recesiune de la finalul anului 2008, iar sperantele de crestere economice sunt slabe in perioada urmatoare. Statisticile actuale arata reveniri in industrie si mentinerea unei situatii negative in comert si constructii. Vesti bune au venit dinspre exporturi, care au crescut cu 53% in septembrie pana la un record de 3,5 miliarde de euro. In schimb, investitiile in mediul autohton nu vore creste pana la perspective favorabile economiei, pentru care este necesara stimularea consumului. Cea mai mare amenintare este accentuarea starii de pesimism, care ar face mai dificila revenirea economica”, au mai aratat analistii Intercapital.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri