Optimism pe marile burse internationale

Indicii Dow Jones si S&P 500 ai bursei de la New York au inchis marti in crestere, extinzand trendul ascendent din luna decembrie, datorita aprecierii cotatiilor petrolului si actiunilor din sectorul energetic ca urmare a iernii dure din nord-estul Statelor Unite, transmite Mediafax.

Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,18%, iar S&P 500 a castigat 0,08%. Piata Nasdaq a inchis insa in scadere cu 0,16%.

Pretul petrolului a depasit 91 de dolari pe baril ca urmare a cresterii cererii de agent termic din nordestul SUA, maturat de viscole si furtuni de zapada.

Actiunile Chevron si Exxon Mobil, componente ale Dow Jones, au atins noi maxime ale acestui an.

In industria auto, titlurile General Motors au urcat cu 2,1%, dupa ce mai multe banci de investitii au inceput sa acopere in analize compania proaspat relistata la New York dupa falimentul si restructurarea de anul trecut. Notabile sunt ratingurile acordate GM de catre Barclays Capital si Morgan Stanley, care apreciaza ca pretul actiunilor este prea mic si urmeaza sa creasca.

Cresterea pietei a fost insa limitata intr-o oarecare masura de datele economice nefavorabile. Increderea consumatorilor a scazut in mod neasteptat in decembrie, afectata de problemele tot mai mari de pe piata muncii, iar preturile locuintelor au scazut in octombrie intr-un ritm aproape dublu fata de cel estimat.

Totusi, un alt set de date arata ca retailerii americani trec prin cel mai bun sezon de iarna din ultimii trei ani.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis miercuri in urcare cu 0,5%, datorita optimismului investitorilor ca piata nipona va incepe anul viitor pe crestere, insa aprecierea yenului a limitat sentimentul pozitiv.

Bursa japoneza a scazut in prima parte a sedintei de miercuri din cauza aprecierii yenului in raport cu principalele monede de referinta, dar actiunile au recuperat datorita intrarii pietei chineze pe crestere si investitorilor "iesiti la vanatoare de chilipiruri" pe sfarsit de an, potrivit analistilor.

Participantii la piata sunt optimisti in privinta noului an, deoarece actiunile nipone sunt considerate ieftine raportat la alte piete, desi au crescut cu aproape 10% in trimestrul al treilea al acestui an.

Indicele Nikkei 225 are insa o scadere de 2% pe ansamblul anului 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri