Dupa anuntarea celui mai bun profit net din ultimii patru ani, conducerea Erste Group va propune Adunarii Generale a Actionarilor din 12 mai 2011 un dividend de 0,65 euro, similar cu ultimii doi ani, se arata intr-o informare remisa Bursei

„Erste Group a realizat in 2010 cel mai ridicat profit net din 2007, pe baza unei evolutii deosebit de puternice in Slovacia, a profitului operational care a inregistrat din nou un nivel excelent, precum si diminuarii costurilor de risc pentru prima data din 2004 incoace. Cresterea remarcabila a eficientei este evidentiata si de faptul ca profitul net a scazut foarte putin din 2007, in timp ce costurile de risc s-au majorat de mai mult de patru ori in acelasi interval. In consecinta, baza noastra de capital s-a extins pana la un nivel mai mult decat suficient pentru cerintele modelului nostru de afaceri, orientat catre economia reala”, a explicat Andreas Treichl (foto), CEO al Erste Group Bank AG.

Pentru acest an, Triechl se asteapta la o revigorare a consumului privat in structurile economice flexibile din Europa Centrala si de Est, in conditiile in care revenirea economica din aceasta regiune este superioara celei din Europa Occidentala si de Sud.

Pentru 2011, prognozele indica o crestere usoara in toate pietele Europei Centrale si de Est. Unele tari, precum Republica Ceha si Slovacia, isi vor putea baza aceasta crestere pe rezultatele solide inregistrate deja in 2010.

“Altele, ca de exemplu Romania, trebuie sa iasa mai intai din recesiune - o crestere economica sesizabila este estimata pentru a doua jumatate a anului. Ungaria ar trebui sa beneficieze de o crestere economica accelerata, desi porneste de la un nivel destul de redus. Din acest motiv, in ambele tari ne asteptam la costuri de risc mai ridicate in 2011”, se arata in comunicatul Erste.

Erste se asteapta realizarea unui rezultat operational solid, bazat pe cresterea creditarii cu pana la 5%, marje relativ stabile si un management strict al costurilor.

“Veniturile din comisioane vor creste, ca urmare a cererii mai mari de produse de asset management si de asigurare si a tranzactiilor de finantare pe pietele de capital, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra profitului operational. Pe de alta parte, efectele negative suplimentare generate de impozitarea institutiilor bancare in Austria (ca. 100 mil. euro dupa impozitare) si Ungaria (ca. 35 mil. euro dupa impozitare) vor influenta profitabilitatea totala la nivel de grup”, estimeaza grupul austriac.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Erste Group raporteaza cel mai bun rezultat al grupului