Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, dupa Consiliul European, ca Uniunea Europeana poate pune astazi la dispozitia Ucrainei 1,6 miliarde de euro, bani lichizi, iar ulterior, prin contributia BEI si BERD, 11,5 miliarde de euro, cu conditia semnarii unui acord cu FMI.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Uniunea Europeana sustine aspiratiile Ucrainei de a-si decide singura viitorul, si nu influentata de tari vecine, de puteri regionale sau globale.

In cadrul Consiliului s-a semnat Acordul de asociere si de liber schimb, dar numai in partea politica. "Explicatia este simpla, este un gest de incurajare a Ucrainei, semnarea integrala a Acordului de asociere si liber schimb urmand sa se faca dupa alegerile din 25 mai", a explicat Basescu. Potrivit sefului statului, prioritatea pe care Consiliul considera ca o are este legata de sprijinirea restabilirii echilibrelor macroeconomice ale Ucrainei, scrie Mediafax.

"Aici trebuie spus foarte clar, si s-a discutat in Consiliu, situatia in care a ajuns Ucraina se datoreaza unei guvernari relativ indelungate de proasta calitate si a coruptiei extrem de ridicate", a precizat presedintele Traian Basescu. El a anuntat ca Uniunea Europeana poate pune la dispozitia Ucrainei, "astazi", 1,6 miliarde de euro, bani lichizi, urmand ca in final sa poata puna la dispozitsie, prin contributia BEI si BERD, 11,5 miliarde de euro.

Traian Basescu a mentionat ca acordarea acestei sume de 1,6 miliarde de euro este conditionata de incheierea unui acord cu FMI, UE fiind partenererul Fondului, in tentativa de salvare de la incetare de plati a Ucrainei si, ulterior, in incercare de restabilire a echilibrelor macroenomice ale tarii.

Citeste si:
Cale ferata de mare viteza intre Debretin, Oradea, Arad si Timisoara
Acordul pentru calea ferata...

"Guvernul Ucrainei este chemat sa asigure, in structura lui, reprezantarea tuturor regiunilor si optiunilor, este un lucru esential pentru ca procesul de separare in interiorul Ucrainei sa fie prevenit. De asemenea, Guvernului i se cere sa lupte impotriva extremismului" a spus presedintele.

Basescu a mai anuntat decizia Consiliului de a cere Ucrainei ca alegerile pentru functia de presedinte al tarii sa se defasoare la standarde europene, democratice, in niste procese corecte si legale. "O atentie deosebita, un semnal politic foarte important va fi modul in care se vor desfasura alegerile prezidentiale in Ucraina", a mai spus Traian Basescu.

In plus, potrivit presedintelui, Uniunea Europeana ramane angajata, in continuare, prin Consiliul European, sa sustina independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si nu recunoaste rezultatul referedumului ilegal si neconstitutional desfasurat pe 16 martie in Crimeea, considerand ilegala anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa.

Citeste si:
Bulgaria accelereaza pregatirile pentru aderarea la euro
Bulgaria accelereaza...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Basescu: Merkel si Marcon izoleaza estul UE de Vechea Europa