Presedintele Traian Basescu a spus ca el crede ca presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, "se uita cu cel mai mare jind la gurile Dunarii", seful statului amintind afirmatia sa ca "Marea Neagra este lac rusesc", pentru care a fost blamat, dar care acum este o realitate, scrie Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca exista o ingrjorare profunda, pentru ca, dupa 1968, este prima data cand in Europa se petrece invadarea si anexarea teritoriului unui stat la alt stat, prin amenintarea fortei.

Potrivit sefului statului, nimeni, in momentul de fata, nu exclude "pasi urmatori", care sa vizeze Transnistria, Republica Moldova, estul Ucrainei sau Odessa.

"Daca ma intrebati pe mine, si asta am sustinut in discutii la Bruxelles, Federatia Rusa nu va invada estul Ucrainei, dar il va controla prin oamenii numiti in administratie, pentru ca nu au niciun rost sa rupa Ucraina", a spus Basescu.

El a precizat ca rusii isi doresc un "om pe placul lor" in fruntea Ucrainei, la alegerile prezidentiale din 25 mai.

Citeste si:
Basescu: Merkel si Marcon izoleaza estul UE de Vechea Europa
Traian Basescu: Angela Merkel...

"Cred ca Putin se uita cu cel mai mare jind, daca privim in istoria Federatiei Ruse si in istoria Imperiului rus, se uita cu jind la gurile Dunarii. Cred ca Transnistria, Odessa si catre gurile Dunarii, catre aceasta zona, nu stiu daca se va intampla, dar mi-am facut datoria sa avertizez aliatii nostri, sper sa nu se intample, dar, in mod categoric, aceste riscuri exista", a spus seful statului.

Presedintele Basescu a mai spus ca, in opinia sa, vor mai urma acte de agresiune, dupa Ucraina, "nu impotriva statelor membre NATO, dar, acolo unde NATO nu exista, pentru Putin nimic nu exista".

"Exista, dupa comportamentul pe care il are acum, imi permit sa gandesc ca in gandirea presedintelui Putin exista bunul plac al domniei sale", a adaugat Traian Basescu, precizand ca este ingrijorat de evolutiile viitoare, chiar daca nu exista un pericol direct de agresiune la adresa Romaniei sau la adresa vreunui stat baltic sau la adresa Poloniei.

In opinia presedintelui Basescu, "schimbarea frontierelor in regiune nu este exclusa".

Citeste si:
Basescu: Scrutinul este important pentru situatie in care se afla UE
Traian Basescu: Scrutinul...

Sursa foto: MediafaxFoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
ExxonMobil vrea sa renunte la gazele din Marea Neagra