Guvernul ar putea adopta o Ordonanta de urgenta privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei prin care se va propune eliminarea sectiilor de votare speciale.

Prin proiectul de OUG, discutat joi in Guvern, se prevede ca odata cu desfiintarea sectiilor de votare speciale sa fie reglementata posibilitatea exercitarii dreptului de vot la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu, potrivit Mediafax.

Guvernul ar urma, prin OUG de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, sa majoreze termenul de stabilire, de catre Guvern, a datei alegerilor, de la 45 de zile, la 60 zile inainte de ziua votarii, in vederea indeplinirii eficiente a procedurilor electorale prevazute de lege.

Dispozitiile actuale ale Legii nr. 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad organizarea sectiilor de votare speciale, de regula in gari, autogari si aerogari, precum si campusuri universitate. “Din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus”, se arata in nota de fundamentare a Guvernului.

Executivul justifica eliminarea din lege a sectiilor de votare speciale invocand imposibilitatea estimarii numarului de alegatori care se vor prezenta la vot, fapt care determina la randul sau dificultati in estimarea corecta a numarului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecarei sectii de votare speciale.

Guvernul adopta astazi...
Citeste si: Ordonanta pentru ridesharing va fi adoptata astazi


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Decizie CExN PDS: Cine ii ia locul lui Viorel Stefan in Guvern?