Guvernul va adopta hotararea care stabileste ca alegerile prezidentiale din acest an vor fi organizate la 2 noiembrie, primul tur, si 16 noiembrie, a anuntat premierul Ponta, care i-a cerut ministrului de resort sa explice si ca Legea alegerilor prezidentiale va fi modificata la propunerea AEP.

"Sa explicati ce adoptam azi legat de alegerile prezidentiale, ca sunt doar propuneri ale Autoritatii Electorale Permanente de buna organizare a alegerilor prezidentiale", i-a spus Ponta ministrului de Interne, Gabriel Oprea, potrivit Mediafax.

Guvernul va adopta, joi, o ordonanta de urgenta privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei, initiata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), prin care se vrea eliminarea sectiilor de votare speciale. Prin proiectul de OUG, discutat joi in Guvern, se prevede ca odata cu desfiintarea sectiilor de votare speciale sa fie reglementata posibilitatea exercitarii dreptului de vot la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu.

Guvernul ar urma, prin OUG de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, sa majoreze termenul de stabilire, de catre Guvern, a datei alegerilor, de la 45 de zile, la 60 zile inainte de ziua votarii, in vederea indeplinirii eficiente a procedurilor electorale prevazute de lege.

Dispozitiile actuale ale Legii nr. 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad organizarea sectiilor de votare speciale, de regula in gari, autogari si aerogari, precum si campusuri universitate. “Din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus”, se arata in nota de fundamentare a Guvernului.

Citeste si:
Ponta se suceste: Vrea candidat comun PSD-ALDE-PRO Romania
Ponta se suceste: Vrea...

Executivul justifica eliminarea din lege a sectiilor de votare speciale invocand imposibilitatea estimarii numarului de alegatori care se vor prezenta la vot, fapt care determina la randul sau dificultati in estimarea corecta a numarului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecarei sectii de votare speciale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Dancila ar fi spus ca demisioneaza daca partidul nu intra in turul doi