Basescu a explicat ca diferenta intre securitatea Romaniei dinainte de summit si ce de dupa este ca Romania are acum un plan de actiune daca este atacata. Ca urmare a acestui plan, acum Romania este o tara care va fi aparata in orice scenariu, a mai spus presedintele, citat de Mediafax. Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca 99,9% nu va exista o agresiune a Rusiei fata de Romania, dar ca intr-adevar mai este si o componenta de 1% de irational.

Presedintia si MAE au publicat, sambata seara, textul declaratiei Summitului NATO din Tara Galilor, in care sunt prezentate planurile de reactie ale Aliantei, stabilite ca urmare a actiunilor agresive ale Rusiei impotriva Ucrainei. Declaratia adoptata de sefii de stat si de guvern participanti la reuniunea Consiliului Nord Atlantic din Tara Galilor reafirma faptul ca cea mai mare responsabilitate a NATO este "sa protejeze si sa apere teritoriile si populatiile noastre impotriva unui atac, asa cum prevede Art. 5 al Tratatului de la Washington".

Potrivit documentului, pentru ca NATO sa fie pregatita sa raspunda "rapid si ferm" la noile provocari de securitate, a fost aprobat Planul de actiune al Aliantei pentru cresterea nivelului de reactie. Acest plan reprezinta "un pachet coerent si cuprinzator de masuri necesare pentru a raspunde schimbarilor mediului de securitate atat de la granitele NATO, cat si mai indepartate" si care "raspunde provocarilor Rusiei". Una dintre masuri este crearea unei Grupari Multinationale de Forte cu un Nivel de Reactie Foarte Ridicat, care va putea fi dislocata in cateva zile pentru a raspunde provocarilor ce apar, in special la periferia teritoriului NATO. Aceasta forta va include o componenta terestra cu forte aeriene, maritime si de operatiuni speciale.
De asemenea, va fi stabilita "o prezenta adecvata de comanda si control si unii facilitatori de forte in teren pe teritoriile Aliatilor estici". In plus, va fi sporita capacitatea NATO de a intari rapid si eficient pe Aliatii estici "prin pregatirea infrastructurii, pre-pozitionarea echipamentelor si mijloacelor de aprovizionare si desemnarea bazelor specifice".