Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrilor Transporturilor si Finantelor sa discute cu companiile petroliere despre pretul carburantilor astfel incat acesta sa ajunga la un nivel "corect si rezonabil" in Romania, in contextul scaderii cotatiei mondiale a petrolului si al nemajorarii accizelor si taxelor

Solicitarea a fost adresata in sedinta de guvern, a carei deschidere a fost transmisa pentru prima data pe Youtube. "Ii rog public pe cei doi ministri, pe ministrul Transporturilor si ministrul Finantelor, sa aiba o discutie normala, institutionala, intre Guvern si companiile private din domeniul combustibililor, pentru ca acciza a ramas ca in 2014, toate taxele sunt ca in 2014, pretul petrolului a scazut peste tot in lume, numai la noi nu scade. Sigur, pretul este la pompa, nu e facut de Guvern, dar sunt absolut convins ca o discutie serioasa cu companiile ne va ajuta sa ajungem la un pret corect si rezonabil", le-a spus Victor Ponta ministrilor, potrivit Mediafax.

Preturile la benzina si motorina in statele UE sunt in principal influentate de cotatiile internationale ale petrolului. Pretul petrolului Brent a coborat miercuri sub 50 de dolari pe baril pentru prima oara din mai 2009 pana in prezent.

Preturile petrolului au scazut cu 48% in 2014, consemnand cel mai mare declin de la criza financiara din 2008 pana in prezent, in conditiile in care OPEC a decis sa nu reduca productia de petrol, pentru a nu pierde cota de piata pe care o detine la nivel global in favoarea producatorilor din Statele Unite. OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Citeste si:
Ponta: Nu ne vom opune anticipatelor, dar nici nu vom ajuta
Ponta: Nu ne vom opune...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Statie de carburanti inaugurata la Chisinau de Rompetrol