Agentia Nationala de Integritate (ANI) cere Camerei Deputatilor revocarea din functie a lui Petre Roman, dupa ce a constatat incompatibilitatea acestuia, iar raportul a ramas definitiv, Curtea de Apel Bucuresti anuntand ca nu a fost facuta nicio contestatie in acest caz.

UPDATE: Deputatul PNL, Petre Roman, a declarat că procesul său cu Agenția Națională de Integritate este în curs, menționând că a contestat raportul Agenției în cazul său și subiectul se discută marți în instanță. Roman a fost întrebat cum vede anunțul ANI, care cere revocarea sa din calitatea de deputat invocând o adresă a Curții de Apel din care reiese că nu a contestat raportul ANI privind incompatibilitatea în termenul prevăzut de lege.

”Anunțul nu-l înțeleg deloc pentru că procedura e în curs. Chiar mâine are loc la Tribunal o discuție despre cererea mea contestare”, a răspuns Roman. Întrebat dacă a contestat raportul la Curtea de Apel sau la Tribunal, deputatul PNL a menționat că acțiunea în instanță a fost făcută în instanță de avocați la instanța competentă.

Stirea initiala:

ANI a cerut Camerei Deputatilor saptamana trecuta revocarea din functie a lui Petre Roman, gasit incompatibil de agentie in martie anul trecut. Petre Roman a contestat raportul la Tribunalul Bucuresti, care i-a respins contestatia, instanta competenta in acest caz fiind Curtea de Apel Bucuresti, au precizat pentru Mediafax surse oficiale. Raportul nu a mai fost contestat ulterior in termenul legal de 15 zile de la primire.

2015, anul celor mai multe...
Citeste si: 2015, anul celor mai multe demisii din Parlament

"In vederea aplicarii sanctiunilor disciplinare, respectiv revocarea din functie si a interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice pe o perioada de trei ani, agentia a comunicat Camerei Deputatilor raportul de evaluare a starii de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014", potrivit unui comunicat emis de ANI.

Cererea a fost facuta dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a comunicat ANI faptul ca pe rolul Sectiei a VIII-a de Contencios Administrativ si Fiscal nu exista nicio contestatie formulata de Petre Roman impotriva raportului de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate.

Conform art. 22, alin. (1) si (2) din Legea nr. 176/2010, republicata, "persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilitatii in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ", iar "daca raportul de evaluare […] nu a fost contestat in termenul prevazut la alin. (1) la instanta de contencios administrativ, Agentia sesizeaza, in termen de 6 luni, organele competente pentru declansarea procedurii disciplinare". Avand in vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanta competenta in acest caz este Curtea de Apel Bucuresti, actele procedurale efectuate in fata altor instante de judecata fiind nule de drept, se arata in comunicatul ANI.

Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicata, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate […] constituie temei pentru eliberarea din functie". Persoana eliberata sau destituita din functie sau fata de care s-a constatat existenta starii de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva, sau a incetarii de drept a mandatului.

Fostul premier Adrian...
Citeste si: Adrian Nastase, audiat la Parchetul instantei supreme

"Neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand raportul de evaluare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune", potrivit art. 29, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicata, mai mentioneaza ANI.

In martie 2014, ANI a constatat ca 22 de deputati si zece senatori, printre care Petre Roman si Sorin Iliesiu, au fost in incompatibilitate pentru ca au detinut si alte functii. Potrivit ANI, Petre Roman se afla in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat detinea, simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata - Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu ANI