Turcan: PNL va ataca la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat, ca partidul pe care il conduce va ataca la Curtea Constitutionala (CCR) legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante, motivand ca Executivul are ”interese ascunse”.

”Am constatat ca legea de abilitare a Guvernului de emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare este cu serioase aspecte de neconstitutionalitate. Nu banuim Guvernul de necunoastere a Constitutiei si a legii, ci mai degraba de interese ascunse. Lucrul acesta nu-l spune PNL, ci il spune Consiliul legislativ, care a aratat punct cu punct aspectele in care aceasta lege este neconstitutionala. Ca urmare, PNL va contesta la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante, daca aceasta lege va ramane asa cum a trecut de Comisia juridica”, a anuntat Raluca Turcan, conform News.ro.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat, joi, proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare, acesta urmand sa fie trimis in plenul Camerei pentru dezbatere si vot final. Proiectul de lege a primit un raport favorabil, doar cinci deputati votand impotriva. Anterior, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputatilor fiind forul decizional. Proiectul a fost adoptat, miercuri seara, in prima sedinta a Guvernului Grindeanu.

In domeniul finantelor publice, Guvernul vrea sa emita ordonante pentru reglementarea unor masuri financiare si fiscal-bugetare, precum si de modificare si completare a unor acte normative in domeniu; masuri privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici; modificarea si completarea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala; masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri; reglemantari privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza.

Potrivit proiectului, Guvernul va emite ordonante si pentru organizarea si functionarea institutiilor publice din cadrul administratiei publice centrale, pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniu, masuri privind programul national de dezvoltare locala si masuri pentru reglementarea unor programe guvernamentale - constructii, urbanism, educatie, infrastructura, social. Urmeaza sa mai fie modificata Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si sa fie adoptate masuri privind comisiile de specialitate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Citeste si:
Raluca Turcan: Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare...
Raluca Turcan: Realitatea de...

In domeniul sanatatii si protectiei sociale, sunt avute in vedere si masuri privind asigurarea accesului populatiei la medicamente si la serviciile de urgenta, masuri privind cresterea calitatii vietii pensionarilor, reorganizarea activitatii de plata a beneficiilor de sistenta sociala si a activitatii de inspectie sociala, masuri privind sprijinirea insotitorilor persoanelor cu handicap, masuri privind salarizarea in domeniile cultura, sanatate, educatie si administratie publica locala, precum si modificarea unor acte normative. Proiectul prevede, de asemenea, reglementarea unor masuri pentru stimularea absorbtiei instrumentelor structurale in exercitiul financiar 2007-2013 si pentru implementarea fondurilor europene structurale si de investitii 2014-2020.

Vor fi adoptate ordonante pentru reglementarea unor masuri pentru invatamantul preuniversitar, in domeniul cercetarii stiintifice si invatamantului superior si privind asigurarea calitatii in invatamantul superior si pentru stimularea si incurajarea studentilor. Mai sunt prevazute masuri de incurajare si sustinere pentru agricultura si reglementarea unor programe pentru sustinerea produselor deficitare in domeniul legumiculturii si al cresterii animalelor.

In Turism, Guvernul vrea sa infiinteze Organizatiile de Management al Destinatiilor si sa modifice Ordonanta Guvernului 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice. Guvernul va mai lua masuri pentru promovarea exporturilor, pentru ecologizarea siturilor contaminate si pentru facilitarea accesului la comunicatii electronice. Potrivit proiectului, vor fi prorogate sau modificate unele termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

Citeste si:
Cîțu: Pregătim centre de vaccinare drive-through și maratoane...
Florin Cîțu: Vrem să pregătim...
Sursa foto: Shutterstock/VladFree
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri