Comisia parlamentara speciala pentru modificarea legilor justitiei, condusa de deputatul Florin Iordache, se reuneste din nou pentru a vota modificarile aduse Codului Penal. Cea mai asteptata modificare este controversatul articol 297 privind infractiunea de abuz in serviciu, unde exista peste 30 de amendamente care propun prag valoric sau redefinirea infractiunii, scrie Hotnews.

Florin Iordache spunea ca pentru abuzul in serviciu exista peste 30 de amendamente care propun prag valoric sau redefinirea infractiunii. "Daca exista prejudiciu, nu inseamna ca trebuie sa existe dosar penal", a afirmat Iordache. Tot el a spus ca astazi comisia ar putea finaliza dezbaterile, astfel incat raportul sa fie inaintat luni Senatului. De altfel, proiectul se afla deja pe ordinea de zi de marti a Senatului, pentru vot.

"Daca exista prejudiciu, nu inseamna ca trebuie sa existe dosar penal"

Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justitiei, Florin Iordache, a afirmat, duminica, la Antena 3, ca "daca exista prejudiciu, nu inseamna ca trebuie sa existe dosar penal".

"Vrem sa inchidem odata aceasta definitie a abuzului in serviciu pentru ca prea s-au intamplat aceste abuzuri in ultima perioada si acestea noua ne-au dat de gandit. Vom discuta, inteleg ca exista o propunere din partea Ministerului Justitiei cu un prag minimal, dar, repet, e foarte important sa nu mai existe abuzuri. Daca exista prejudiciu, nu inseamna ca trebuie sa existe dosar penal. Se va merge in civil, se recupereaza banii si gata", a declarat Florin Iordache.

Tot duminica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat la Romania TV ca propunerea ministerului este sa existe un prag pentru infractiunea de abuz in serviciu a carui valoare sa fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie.

"Am opinat si asta este propunerea noastra ca pragul sa fie echivalentul unui salariu minim brut pe economie (n.r. - 1.900 de lei), dar nu un salariu net, ci unul brut. Noi am transmis deja aceasta aceasta propune. Daca valoarea pagubei e mai mare de salariul minim, sigur se pune probelma raspunderii penale, dar judecatorul are instrumente de a individualiza pedeapsa", a declarat Tudorel Toader.

Dezbaterile din comisia speciala s-ar putea incheia astazi. "Cred ca maine (luni - n.r.) vom inainta raportul Comisiei catre Senat, care este prima camera sesizata", a spus Iordache.

Proiectul se afla deja pe ordinea de zi de marti a Senatului, "sub rezerva depunerii raportului"

"Propunerea legislativa privind punerea in acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu deciziile Curtii Constitutionale, Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana", conform ordinii de zi a Senatului, care de marti va intra in sesiune extraordinara. De asemenea, se mentioneaza ca proiectul va fi votat in procedura de urgenta.

Joi, Comisia Iordache a votat aproximativ 100 de amendamente.

Astfel, comisia a abrogat literele d) si g) din articolul 112 indice 1 din Codul penal, in sensul ca pentru spalarea banilor sau constituirea unui grup infractional nu se mai dispune confiscarea extinsa. Un alt amendament prevede reducerea tuturor termenelor din Codul penal pentru acordarea liberarii conditionate. Astfel, pentru pedepsele mai mici de 10 ani, liberarea conditionata se dispune dupa executarea a jumatate din durata, iar pentru condamnatii care au implinit 60 de ani, liberarea se dispune dupa executarea a doar unei treimi din durata pedepsei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri