Referendumul pentru modificarea art 48 din Consititutiei se afla pe ultima suta de metri, iar Guvernul Romaniei face tot ce poate pentru a arunca in aer credibilitatea organizarii sale, avertizeaza membrii partidului USR.

Practic, Autoritatea Electorala Permanenta nu are baza legala pentru a folosi sistemul de depistare a votului multiplu (SIMPV).

Iata ce face acest sistem, conform Autoritatii Electorale Permanente.

SIMPV are un rol instrumental in asigurarea integritatii procesului electoral si are urmatoarele functionalitati:

  1. faciliteaza verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot;
  2. semnaleaza tentativele de vot ilegal;
  3. faciliteaza exercitarea dreptului de vot;
  4. asigura unicitatea inscrierii in listele electorale;
  5. agrega date statistice privind prezenta alegatorilor la vot.

“Asadar, vom sti mult mai greu (sau nu vom sti) daca o persoana sosita in sectia de votare are sau nu drept de vot. Sigur, pe buletin se poate observa varsta, dar sunt si alte conditii care pot sa duca la pierderea dreptului de vot. SIMPV (de fapt ADV, dar sa nu intram in detalii prea tehnice) poate verifica toate aceste conditii si informeaza deindata operatorul. Lipsa acestui sistem va duce la permiterea votarii celor care de fapt nu au drept de vot”, transmit reprezentanti ai USR.

Tentativele de vot ilegal nu vor mai fi semnalizate.

“Un autobuz care va face o deplasare prin toata tara va putea opri la fiecare sectie de votare de pe drum. Turistii se vor inscrie pe liste suplimentare (pe hartie) si pot vota in fiecare sectie. Pentru a depista votul multiplu, cineva trebuie sa confrunte listele de hartie din sectiile pe unde a trecut autobuzul”.

In concluzie, nu va mai fi asigurata unicitatea inscrierii in listele electorale.

Daca o persoana apare pe mai multe liste electorale (fie prin metoda “autobuzul”, de mai sus, fie pentru ca, de exemplu, are si domiciliu si resedinta pe buletin), el va putea vota de 2 ori, fara a fi depistat.

Prezenta nu va mai fi agregata electronic de catre acest sistem, ci prin vechile metode.

“Cat de mare este, in acest caz increderea noastra ca rezultatele referendumului sunt corecte? Ca fapt divers, nici pentru europarlamentare si nici pentru prezidentiale nu exista inca baza legala de folosire a SIMPV. Nu cumva PSD isi testeaza acum functionarea masinii de fraudare a voturilor pentru alegerile ce vor veni?”, se intreaba, retoric, oficialii USR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri