In Republica Moldova a inceput procesul de vot pentru alegerea noului Parlament si pentru un referendum republican consultativ. Urnele s-au deschis duminica la ora 07:00 si se vor inchide la ora 21.00, votarea putand fi prelungita cu doua ore, in baza unei decizii a biroului electoral al sectiei de votare, in cazul in care alegatorii nu au putut vota pana la ora 21.00.

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorala Centrala, pe listele electorale se regasesc 2.810.303 alegatori, care vor putea vota in cele 2018 sectii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova sau in cele 125 de sectii deschise in strainatate, scrie Agerpres.

Pentru prima data in istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales in baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune ca 50 de deputati sunt alesi intr-o circumscriptie electorala nationala in baza listelor de candidati si 51 de deputati in circumscriptii uninominale, din randul candidatilor independenti sau a celor desemnati de catre partidele politice. In circumscriptia electorala nationala si-au depus liste de candidat 15 formatiuni politice, in timp ce in circumscriptiile electorale uninominale au fost inregistrati 321 de concurenti electorali, dintre care 57 de candidati la functia de deputat sunt independenti, iar 264 candideaza din partea unei formatiuni politice.

Tot in premiera pentru Republica Moldova, autoritatile nationale au decis ca "agitatia electorala" sa poata avea loc inclusiv in ziua alegerilor parlamentare.

In paralel cu alegerile parlamentare, in Republica Moldova va avea loc si un referendum republican consultativ in cadrul caruia electoratul este chemat sa isi exprime punctul de vedere fata de reducerea numarului de parlamentari si fata de introducerea unei modalitati de retragere a mandatului unui parlamentar. Cele doua intrebari inscrise pe buletinul de vot pentru referendum sunt: "Sunteti pentru reducerea numarului deputatilor din Parlament de la 101 la 61?" si "Sunteti pentru ca poporul sa poata revoca (demite) deputatii din functie daca nu isi indeplinesc corespunzator obligatiile lor?".

Citeste si:
Alegeri anticipate in Republica Moldova pe 6 septembrie
Pavel Filip, presedinte...

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Consilierul prezidential Bogdan Aurescu ajunge la Chisinau