Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a stabilit intrebarile care vor fi puse romanilor la referendumul pe Justitie care va fi organizat in data de 26 mai, scrie Ziare.com.

Anuntul vine cu exact o luna inainte de ziua referendumului si la o zi dupa ce PSD a modificat in Parlament Codurile Penale, in procedura de urgenta si cu sprijinul ALDE, UDMR si al reprezentantilor minoritatilor nationale.

Presedintele Romaniei decreteaza:

Art 1 Poporul e chemat sa isi exprime privinta cu privire la urmatoarele teme:

1. Interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie.

2. Interzicerea OUG in domeniul infractiunilor si organizarii judiciare si extidnerea dreptului de a ataca OUG direct la CCR.

Art 2: Pentru realizarea celor prevazute la Art 1 cetatenii sunt chemati sa raspunda la urmatoarele intrebari:

1. Sunteti de acord cu iterzicerea amnistiei si gratierii pentru inractiuni de coruptie?

2. Sunteti de acord cu interzicerea OUG si cu extinderea dreptului de a ataca OUG direct la CCR?

Art 3. Data referendumului este 26 mai 2019.

Temele referendumului

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in data de 4 aprilie ca referendumul pe Justitie va avea loc pe 26 mai, odata cu alegerile europarlamentare, si se va referi la doua teme: interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si interzicerea OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare.

In vederea organizarii lui, Klaus Iohannis a discutat la Palatul Cotroceni cu reprezentanti ai societatii civile si ai partidelor parlamentare, dupa care a adresat o scrisoare de consultare oficiala a Parlamentului.

Pentru ca nimeni nu s-a impotrivit si toti pasii procedurali au fost indepliniti, opinia publica mai astepta sa afle cum suna intrebarea sau intrebarile prin care presedintele doreste sa afle care este opinia romanilor cu privire la starea Justitiei.

Legea referendumului a fost modificata de mai multe ori in ultimii ani, iar forma aflata acum in vigoare prevede doua conditii obligatorii. Astfel, pentru ca un referendum national sa fie valabil la el trebuie sa participe 30% din alegatorii inscrisi pe listele electorale permanente, iar ca sa fie validat trebuie ca numarul buletinelor cu optiunile "Da" sau "Nu" sa depaseasca 25%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri