Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a stabilit intrebarile care vor fi puse romanilor la referendumul pe Justitie care va fi organizat in data de 26 mai, scrie Ziare.com.

Anuntul vine cu exact o luna inainte de ziua referendumului si la o zi dupa ce PSD a modificat in Parlament Codurile Penale, in procedura de urgenta si cu sprijinul ALDE, UDMR si al reprezentantilor minoritatilor nationale.

Presedintele Romaniei decreteaza:

Art 1 Poporul e chemat sa isi exprime privinta cu privire la urmatoarele teme:

1. Interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie.

PSD: Partidul nu se va opune...
Citeste si: PSD: Partidul nu se va opune referendumului propus de Iohannis

2. Interzicerea OUG in domeniul infractiunilor si organizarii judiciare si extidnerea dreptului de a ataca OUG direct la CCR.

Art 2: Pentru realizarea celor prevazute la Art 1 cetatenii sunt chemati sa raspunda la urmatoarele intrebari:

1. Sunteti de acord cu iterzicerea amnistiei si gratierii pentru inractiuni de coruptie?

2. Sunteti de acord cu interzicerea OUG si cu extinderea dreptului de a ataca OUG direct la CCR?

Iohannis a anuntat cele doua...
Citeste si: Temele referendumului: Interzicerea amnistiei si gratierii si a OUG

Art 3. Data referendumului este 26 mai 2019.

Temele referendumului

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in data de 4 aprilie ca referendumul pe Justitie va avea loc pe 26 mai, odata cu alegerile europarlamentare, si se va referi la doua teme: interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie si interzicerea OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare.

In vederea organizarii lui, Klaus Iohannis a discutat la Palatul Cotroceni cu reprezentanti ai societatii civile si ai partidelor parlamentare, dupa care a adresat o scrisoare de consultare oficiala a Parlamentului.

Presedintele Iohannis...
Citeste si: Iohannis avertizeaza Guvernul sa nu emita OUG pe justitie

Pentru ca nimeni nu s-a impotrivit si toti pasii procedurali au fost indepliniti, opinia publica mai astepta sa afle cum suna intrebarea sau intrebarile prin care presedintele doreste sa afle care este opinia romanilor cu privire la starea Justitiei.

Legea referendumului a fost modificata de mai multe ori in ultimii ani, iar forma aflata acum in vigoare prevede doua conditii obligatorii. Astfel, pentru ca un referendum national sa fie valabil la el trebuie sa participe 30% din alegatorii inscrisi pe listele electorale permanente, iar ca sa fie validat trebuie ca numarul buletinelor cu optiunile "Da" sau "Nu" sa depaseasca 25%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
ONG-urile resping schimbarea legislatiei inaintea referendumului