Guvernul a aprobat in sedinta de luni un proiect de Hotarare privind repartizarea pe unitati administrativ teritoriale a sumelor defalcate din TVA, fiind distribuita suma de 1,4 miliarde lei pentru diferite capitole de cheltuieli, a anuntat ministrul demis a Finantelor, Eugen Teodorovici

"Azi, in sedinta de Guvern am discutat si aprobat un proiect de Hotarare de Guvern asteptat de ceva timp de comunitatile locale prin care am distribuit suma de 1,4 miliarde lei pentru diferite capitole de cheltuieli asa cum au fost ele prevazute in Ordonanta 12/2019 (privind rectificarea bugetului de stat). Scopul acestei Hotarari este acela de a asigura toate cheltuielile sectiunii de functionare a bugetelor locale. Este un lucru normal ca dupa Ordonanta privind rectificarea pe 2019 sa avem o astfel Hotarare de Guvern. Am vazut ca au fost fel de fel de discutii pe acest subiect. De asemenea, este o decizie luata prin Ordonanta 12. Aceasta Hotarare de Guvern nu face altceva decat sa puna in acord ceea ce Ordonanta mentioneaza si o impartire in mod transparent a acestor sume catre comunitatile locale, in ordinea de precadere pe care Ordonanta o mentioneaza vizavi de solicitarile pe care comunitatile locale le-au transmis catre Ministerul de Finante", a spus Teodorovici, scrie Agerpres.

El a precizat ca la repartizarea sumelor au fost avute in vedere mai multe premise. "Prima este legata de prevederile bugetare aprobate pentru 2019, prin Legea bugetului de stat nr. 50 din 2019, si desigur prin Ordonanta Guvernului nr. 12 pentru cote si sume defalcate din impozitul pe venit, din taxa pe valoare adaugata, pentru echilibrarea bugetelor locale. Urmatorul aspect este legat de veniturile proprii provenite din impozite si taxe locale prevazute in bugetele locale pentru 2019, desigur executia bugetara la momentul 31 iulie 2019, necesarul cheltuielilor prevazute la alineatul 3 estimat pana la finalul anului 2019", a explicat ministrul.

El a subliniat ca prin aceasta HG se are in vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de functionare, cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali si persoanelor cu handicap grav, indemnizatii lunare ale persoanelor cu handicap, "asa cum se prevede la articolul 42, alineatul 4 din Legea 44/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap".

Totodata, banii vor fi folositi pentru cheltuielile cu bunuri si servicii pentru intretinerea unitatilor de invatamant si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, de la nivelul judetelor, alte naturi de cheltuieli urgente necesare in anul 2019 si a caror plata nu poate fi amanata.

"De asemenea, s-a avut in vedere la forma finala a acestei Hotarari de Guvern si executia bugetara la 30 septembrie, la nivel de comunitati locale", a mai spus Teodorovici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri