Votul pentru alegerile prezidentiale din Romania incepe vineri, 8 noiembrie, pentru diaspora si se desfasoara pe parcursul a trei zile, iar alegatorii pot vota prin corespondenta sau la sectia de votare. In tara, romanii sunt asteptati la vot duminica, 10 noiembrie. Mai jos gasiti informatii despre locul in care puteti vota si programul sectiilor de votare.

Votul in tara

Daca va aflati in localitatea in care aveti domiciliul sau resedinta, votati la sectia la care sunteti arondat. Daca nu stiti care este sectia la care sunteti arondat, intrati pe site-ul registrulelectoral.ro, completati formularul si aflati care este sectia de votare.

Daca va aflati in alta localitate decat cea in care aveti domiciliul sau resedinta, puteti vota la orice sectie din localitatea in care va aflati. Daca sunteti delegat sau operator intr-o sectie de votare, votati in sectia unde va desfasurati activitatea. Daca aveti mobilitatea redusa, puteti vota la orice sectie care ii asigura accesul.

Pentru alegatorii care nu pot ajunge la sectia de votare, din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii. Aprobarea se face la cererea scrisa a persoanelor care au nevoie, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte care atesta ca sunt netransportabili.

Votarea incepe duminica, la ora 7:00 si se incheie la ora 21:00. Alegatorii care la ora 21:00 se afla la sectia de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot pana cel mult la ora 23:59.

Votul in strainatate

Alegerile prezidentiale din 2019 vor avea loc in strainatate in zilele de 8, 9 si 10 noiembrie (turul I), respectiv 22, 23 si 24 noiembrie (turul II). Alegatorul are dreptul la un singur vot, in fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Presedintelui Romaniei si poate vota prin corespondenta sau la sectia de votare.

Votarea in strainatate se desfasoara pe parcursul a trei zile pentru fiecare tur de scrutin: vineri intre ora locala 12:00 si ora locala 21:00, iar sambata si duminica intre ora locala 7:00 si ora locala 21:00. Alegatorii care la ora 21:00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot, pot sa isi exercite dreptul de vot pana la ora locala 23:59.

La 1 noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a finalizat expedierea materialelor necesare votarii catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, in vederea asigurarii desfasurarii procesului de votare in cadrul sectiilor din strainatate in contextul alegerilor prezidentiale.

Pentru cele 835 de sectii de votare care vor fi organizate pentru alegatorii romani din strainatate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis, pentru turul I al alegerilor prezidentiale, 4.483.907 de buletine de vot, 7.739 de stampile cu mentiunea ”VOTAT” si 3.997.044 de timbre autocolante cu mentiunea ”VOTAT”.

Presedintele Romaniei este ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente. In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

Cine candideaza

La alegerile prezidentiale de anul acesta candideaza Klaus Iohannis, sustinul de PNL, Viorica Dancila (PSD), Dan Barna (Alianta USR - PLUS), Mircea Diaconu (Pro Romania - ALDE), Viorel Catarama, Theodor Paleologu (PMP), Kelemen Hunor (UDMR), Ramona Ioana Bruynseels, Catalin Ivan, Bogdan Stanoevici, John Ion Banu, Sebastian Popescu, Alexandru Cumpanasu si Ninel Peia. Gasiti aici detalii despre averile pe care le detin si veniturile pe care le incaseaza.

Sursa foto: Shutterstock / By roibu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri