Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la Oradea, că "în anul super-electoral 2024" singura posibilitate de comasare a alegerilor, pentru a mai economisi bani publici, este cea între prezidenţiale şi parlamentare, transmite Agerpres.

"Anul 2024 va fi un an foarte greu, cu toate alegerile posibile şi imposibile, niciodată România nu a avut un an super-electoral atât de încărcat. De fapt în şase luni vom avea toate alegerile, pe 9 iunie vom începe cu alegerile pentru Parlamentul European şi vom termina în decembrie cu alegerile prezidenţiale, dacă se merge pe calendarul cunoscut. Alegerile din anul 2024 sunt alegeri care vor determina traseul României nu doar în următorii patru ani, ci pentru un deceniu cel puţin", a afirmat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă.

Întrebat care ar fi posibilităţile de comasare a alegerilor, Kelemen Hunor a răspuns că nu se pot comasa alegerile locale cu europarlamentare, dar că primul tur al alegerilor prezidenţiale se poate comasa cu cele parlamentare.

"Nu am făcut o analiză detaliată, dar dacă mă întrebaţi ce cu ce se poate comasa, singura posibilitate, în acest moment, pe legislaţia actuală, pe Constituţia actuală, e prezidenţiale cu parlamentare. Şi cu o mică modificare înainte de sfârşitul anului, ca să nu intrăm în anul electoral, dacă cineva doreşte, se pot aduce alegerile prezidenţiale mai aproape, în septembrie, octombrie, când vor fi alegerile locale, urmând ca preşedintele nou ales să depună jurământul pe 21 decembrie, nefiind un termen constituţional. Sunt posibilităţi teoretice. Nu ştiu cine ce gândeşte. Eu cred că alte posibilităţi de comasare nu există", a afirmat liderul UDMR.

Liderul UDMR a afirmat că în 2024 alegătorii trebuie să ţină cont că România, ca stat membru UE, are şansa în următorul deceniu să se dezvolte cu fondurile europene, într-un context determinat de războaie şi conflicte puternice, care pot reconfigura ordinea politică a lumii.

"România are bani suficienţi, ceea ce este minunat, doar trebuie să ştii să-i foloseşti. În această zonă a Europei, poti să construieşti, în următorii 20 - 40 de ani, o ţară care poate să fie un hub pentru Est, pentru Balcanii de Vest şi spre Europa Occidentală", a spus Kelemen Hunor.

El a mai menţionat că anul electoral 2024 va fi "o provocare pentru toţi, pentru toată ţara şi pentru partidele politice, desigur", de a face alegeri politice în aşa fel încât, cel puţin pe un termen de zece ani,

"România să fie stabilă, să fie o ţară unde vin investiţii şi unde se poate dezvolta economia şi nivelul de trai pentru fiecare om, indiferent de etnia sa".

"Şi aici forţele democratice au un rol deosebit. Fiindcă nu putem să cădem în capcana extremismului. Trebuie spus foarte clar: cei care fac parte din zona partidelor democratice au responsabilitatea să vină şi să prezinte o viziune pentru societatea românească, o viziune credibilă, ca să stopeze ascensiunea celor de la AUR", a subliniat Kelemen Hunor.

El a adăugat că, pentru UDMR, această provocare înseamnă câştigarea procentului maxim posibil de 6,5% - 7% care să permită intrarea în Parlament, dar şi în toate instituţiile în care se iau deciziile importante.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri