Premierul Marcel Ciolacu și Ministerul Afacerilor Externe anunță că România va intra în spațiul Schengen din martie 2024, dar doar parțial. După 13 ani de negocieri, țara noastră va face parte din spațiul de liber de circulație cu frontierele maritime și aeriene, negocierile continuând anul viitor pentru o dată de aderare cu granițele terestre.

România va intra parțial în Schengen din primăvara anului viitor, a anunțat prim-ministrul Marcel CIolacu într-o postare pe Facebook. „Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă”, a scris Ciolacu pe rețeaua socială. Trebuie spus, însă, că negocierile pe acest subiect mai continuă și în următoarele 48 de ore.

„Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”, a adăugat premierul. Nu există, însă, un orizont de timp pentru aderarea terestră, cea mai importantă pentru țara noastră în condițiile cozilor interminabile de la punctele de trecere a frontierei care micșorează competitivitatea companiilor românești, pe lângă că scad atractivitatea țării noastre ca spațiu de investiții străine.

Diaconescu: Aderarea parțială a României, o dovadă de flexibilitate a Austriei

Cristian Diaconescu a spus că intrarea parțială a României, dar și a Bulgariei, în spațiul Schengen reprezintă o dovadă de flexibilitate dată de Austria. România și Bulgaria au obținut un acord politic pentru această înglobare parțială a celor două state în spațiul de liberă circulație în contextul în care, anterior, Austria a refuzat intrarea României și Bulgariei în Schengen, în cadrul JAI. De asemenea, Olanda a ridicat la fileu propriile rezerve cu privire la aderarea Bulgariei.

„[Intrarea parțială] este o flexibiltiate în sensul acordului Schengen, nu este o aderare reală”, a spus Diaconescu la Digi24. „Constat că Austria introduce termene și flexibilități în numele Comisiei,” a adăugat acesta, menționând că dacă România nu intră în termen de trei luni de la aderarea parțială și cu granițele terestre, adică dacă nu se realizează integrarea completă până în iunie 2024, acordul politic inițial ar putea să cadă - deși Comisia a exprimat în nenumărate rânduri susținerea sa față de România și Bulgaria, care respectă deja toate criteriile de aderare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri