Intrarea României și Bulgariei în Schengen, fie și doar cu spațiul aerian și maritim, nu pare să fie atât de sigură cum au anunțat guvernele de la București și Sofia.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în acest moment România are un acord politic şi cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, maritim şi aerian.
"În acest moment România, din data de 23 luna aceasta, are un acord politic şi cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen maritim şi aerian. Trebuie să ne pregătim pentru anul viitor să finalizăm intrarea totală în spaţiul Schengen a României. (...) De 13 ani, este prima oară când avem un acord politic de aderare parţial. Din acest moment tot procesul este ireversibil. Nu cred că se mai face niciun consiliu JAI, o să fie un vot al reprezentanţilor fiecărui stat, Coreper se numeşte, şi se va face cred această procedură ţinând cont de faptul că mai avem două zile până la Anul Nou. În acest moment documentele sunt la jurişti, la Comisie şi la guvernul austriac pentru ultima formă care va fi înaintată tuturor reprezentanţilor statelor europene, membre ale UE, cei care au drept de vot, în ce priveşte România şi Bulgaria", a spus șeful guvernului.

Oficialii austrieci au altă viziune decât cei români

Presa austriacă a cerut însă și poziția oficialilor de la Viena, iar aceștia par să nu știe nimic despre vreun acord. Ministerul de Interne austriac a declarat pentru Der Standard că ”negocierile sunt în curs de desfășurare” pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Oficialii de la Viena au pus o serie de condiții: amplificarea operațiunilor Frontex în Bulgaria, fonduri UE pentru întărirea graniței bulgaro-turcă, controale mai stricte la granițele terestre și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil, în special a celor din Afganistan şi Siria, dacă au fost prima dată înregistrați în țara noastră sau la vecinii de la sud de Dunăare.

Mai mult, ministerul de Interne de la Viena spune că în prezent nu există negocieri și, prin urmare, nicio dată privind desființarea controalelor Schengen la frontierele terestre.

Și Die Presse scrie căromânii și bulgarii s-au bucurat prea devreme, deoarece ministerul de interne austriac nu confirmă vreun acord și nu vrea să discute pe acest subiect/

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri