Apartamentele vechi situate in blocuri reabilitate termic sunt scoase la vanzare la un pret cu pana la 20% mai ridicat fata de celelalte apartamente vechi, arata un studiu realizat de imobiliare.ro.

Cele mai mari diferente de pret sunt intalnite in Bucuresti, potrivit imobiliare.ro care a analizat 759 de anunturi de vanzare a apartamentelor cu doua si trei camere reabilitate termic, valabile in lunile septembrie si octombrie. [Afla cate locuinte au fost reabilitate]

Astfel, daca in Capitala, pretul mediu cerut pe metru patrat util pentru un apartament vechi cu doua camere a fost, in luna septembrie, de 1.140 euro, proprietarii de unitati similare aflate in blocuri reabilitate solicitau in medie cu 10,4% mai mult, respecti 1.259 de euro/mp util. [Vezi cat costa reabilitarea unui apartament]

„Diferenta se accentueaza in cazul apartamentelor cu trei camere din Bucuresti depasind 20%”, subliniaza cei de la imobiliare.ro. Pentru unitatile din blocuri reabilitate termic, pretul mediu solicitat de proprietari urca pana la 1.307 euro/mp util, in comparatie cu pretul pentru locuintele nereablitate, estimat la 1.082 euro/mp util.

Mai mult, arata studiul citat, pretul cerut pentru apartamentele vechi cu trei camere reabilitate termic se apropie de pretul solicitat pentru apartamentele noi cu trei camere (1.380 euro/mp util), diferenta in acest caz fiind de aproximativ 5,5%.

Ce se intampla in orasele mari din tara

Preturi mai mari pentru apartamentele vechi din blocuri reabilitate se practica si in celelalte mari orase din tara, insa diferentele sunt mult mai mici.

La Cluj-Napoca, atat in cazul garsonierelor, cat si in cel al apartamentelor cu doua sau trei camere, diferentele de pret intre apartamentele vechi reabilitate si cele nereabilitate se situeaza in jurul valorii de 5-6%. Astfel, daca pretul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu doua camere nereabilitat, cu o suprafata utila de 50 mp, este de aproximativ 49.000 de euro, proprietarii unor apartamente reabilitate termic cer in medie 52.000 de euro.

1. Ati plati cu 20% mai mult pentru a cumpara un apartament reabilitat termic?


Eliminand pretul si amplasamentul unei proprietati, izolarea termica a locuintei este urmatorul criteriu in ceea ce priveste preferintele cumparatorilor si primeaza vechimii imobilului, existentei unui loc de parcare sau calitatii vecinilor, mai spun cei de la imobiliare.ro, facand referire la un studiu realizat in primavara. [Citeste cu cat scade factura de intretinere la blocuri izolate]

55% dintre potentialii cumparatori au considerat ca fiind foarte important criteriul izolare termica, 44% au apreciat ca fiind foarte importanta vechimea imobilului, 42% locul de parcare, 40% ar opta pentru o locuinta noua, iar pentru 32% dintre cumparatori, prioritara este calitatea vecinilor, potrivit studiului din luna aprilie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Allianz ridica miza pe asigurari de locuinte cu un nou produs