Preturile locuintelor din Romania s-au stabilizat in trimestrul al treilea, arata un raport al EuroBank Property Service.

Bucurestiul si zona Ilfov au raportat o crestere de 1,3% a preturilor pietei rezidentiale, dupa ce in ultimul an au inregistrat o scadere de 6,3%.

Potrivit datelor EPS, centrul Capitalei a reprezentat motorul de crestere a pretului pe segmentul rezidential, inregistrand o majorare de 7,3% a acestuia in T3.

In cursul trimestrului precedent, preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu 3,6%, comparativ cu o scadere de 5,3% la nivelul intregii tari. Si pretul apartamentelor noi a inregistrat o scadere de 2,3% la nivelul Capitalei si de 10% la nivelul intregii tari.

Influentate si de programul Prima Casa, preturile din zonele centrale si periferice ale Bucurestiului au inregistrat o scadere de 0,9%.

In ceea ce priveste regiunile din tara, Moldova a inregistrat cresteri ale preturilor segmentului rezidential atat la nivelul ultimilor cinci ani, in ultimul an cat si in trimestrul 3 din 2011. Cel de-al treilea trimestru a inregistrat aprecieri si pentru zona de vest, in timp ce nordul, sudul si centrul tarii au raportat scaderi ale preturilor.

Pentru majoritatea oraselor mari din Romania, precum Constanta, Braila sau Cluj-Napoca, preturile au continuat sa scada, se arata in ultimul raport al EuroBank Property Service.

Preturile pe segmentul rezidential din Craiova au inregistrat o stabilizare in T3, desi resedinta judetului Dolj a raportat cele mai mari cresteri de pret in ultimii cinci ani, de 4,7%.

Cresterea preturilor pentru anumite regiuni si orase privind evolutia trimestriala a acestora este influentata de sezon. O perspectiva mai sigura pentru evolutia pe termen lung a preturilor ofera indicii anuale care pot crea o serie de asteptari si pot genera statistici evidente.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Investitorii din judetele Moldovei ar putea primi ajutoare de stat