Companiile controlate de omul de afaceri Ion Tiriac au finalizat recent achizitia a 92.000 mp de teren in Otopeni. Loturile aflate in posesia holdingului insumeaza acum aproape 80 de ha in zona orasului situat in imediata apropiere a Capitalei, pe DN1. Aici urmeaza a fi dezvoltat un proiect imobiliar in care se vor integra un centru logistic, birouri si un centru comercial.

Luna trecuta, doua dintre companiile ce intentionau sa dezvolte proiecte imobiliare in apropierea Bucurestiului si-au modificat structura actionariatului. Credanti Holdings Limited si Sungrove Limited, localizate in Nicosia, au preluat actiunile detinute de companiile TERRABONA Liegenschafts - und Beteiligungsverwaltungs GmbH si Prodomus Liegenschafts - und Beteiligungsverwaltungs GmbH, cu sediul in Viena. Reprezentantul legal al noilor actionari ciprioti este Constantin Merlusca, nimeni altul decat directorul Fergus Construct, divizia de investitii imobiliare a grupului financiar Tiriac Holdings.

In urma cesiunii de actiuni, Credanti Holdings Limited detine 99% din capitalul social al companiilor Airport Retail Park Otopeni SRL si Airport Logistik Park Otopeni SRL, iar Sungrove Limited participa la beneficiile si pierderile celor doua societati intr-o cota de 1%. Ambele societati au un capital social de 1.000 RON, impartit in 100 de parti sociale cu valoare nominala de 10 RON, dupa cum reiese din datele preluate spre publicare de Registrul Comertului in 17 aprilie 2006.

Centru comercial logistic pe 80 de ha


Pentru a duce la bun sfarsit proiectele din Otopeni, grupul financiar controlat de omul de afaceri Ion Tiriac a cumparat mai multe loturi de teren in zona. Am achizitionat terenuri si intentionam sa dezvoltam un proiect comercial-logistic, dar inca nu am definit proiectul, nu am gandit toate detaliile, a precizat, pentru SFin, Anca Ioan, directorul general executiv al Tiriac Holdings. Initial, proiectele Airport Retail Park si Airport Logistik Park aveau locatii separate, insa dezvoltatorii proiectului vor acum sa concentreze terenurile si sa uneasca cele doua proiecte intr-unul singur. Am achizitionat recent 92.000 mp, iar suprafata totala a loturilor noastre in aceasta zona este de circa 80 de ha, a precizat Anca Ioan. Apropierea de Aeroportul International Henri Coanda si estimarile privind cresterea volumului de marfuri ce tranziteaza aeroportul sporesc valoarea locatiei.

Miza pe domeniul imobiliar

In mass-media au aparut informatii referitoare la intentiile grupului Tiriac de a investi peste o jumatate de miliard de euro in proiecte imobiliare, in urmatorii patru ani. Primul proiect major despre care s-a vorbit a fost ansamblul rezidential de lux din padurea Baneasa, unde investitiile vor fi de circa 300 milioane de euro.

Aceste proiect de blocuri pentru locuit este diferit de cel al parcului comercial-logistic. Vorbim de doua proiecte diferite, localizate in arii diferite, fiecare dintre ele fiind de sine statatoare, a precizat directorul general executiv al Tiriac Holdings. Ansamblul rezidential La stejari urmeaza a fi construit pe o suprafata de aproximativ 10 ha in padurea Baneasa si urmareste construirea unor blocuri cu patru etaje, locuintele putand avea suprafete de pana la 500 mp. De asemenea, grupul Tiriac deruleaza un alt proiect imobiliar in Chitila - unde se va dezvolta un ansamblu de locuinte pentru clasa medie, ce urmeaza a fi dat in folosinta incepand de anul viitor - si intentioneaza sa investeasca in continuare in constructia unor centre comerciale si cladiri de birouri.

Urmeaza proiectarea si bugetarea

Proiectul din Otopeni este abia la inceput. Dupa achizitia ultimelor loturi si concentrarea terenurilor, expertii vor intocmi planurile noului centru, in functie de decizia managementului, care va bugeta intregul proiect. Nu am facut inca un buget, nu am ajuns atat de departe cu calculele, inca nu putem estima volumul investitiei. Mai intai vom gandi in amanunt acest proiect, apoi o sa facem calculele si o sa ajungem la un buget. Deocamdata abia am achizi-tionat terenul. E prematur sa vorbim acum de un buget al proiectului, a explicat pentru SFin Anca Ioan. Proiectul are in vedere un centru logistic, birouri si, probabil, un centru comercial, a conchis directorul executiv al grupului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri