De la 1 ianuarie 2007, procentul de impozitare pentru constructiile cu valoare mai mica il va depasi pe cel valabil pentru imobilele scumpe. Este vorba doar despre tranzactii
Proprietarii de case scumpe pot rasufla usurati. Taxele mari care se anuntau pentru acesti proprietari sint mai mult decit decente, conform noului Cod fiscal. Mai mult, procentele sint mai mari pentru locuintele ieftine decit pentru cele scumpe. Chiar daca pina la urma proprietarii de locuinte scumpe vor plati mai mult, este interesant faptul ca, cu cit valoarea proprietatii creste, cu atit incidenta impozitului in pret scade. S-a schimbat si modul in care se impoziteaza: daca pina acum se impozita profitul obtinut din tranzactie, de anul viitor se va opri un procent din valoarea bunului tranzactionat.

Diferenta de cota

Noul Cod fiscal stabileste cote diferentiate de impozit pe venitul din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea imobilului. Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile fara constructii, dobindite intr-un termen de pina la trei ani inclusiv, se plateste un impozit de 3% daca valoarea tranzactiei nu depaseste 200.000 RON (aproximativ 57.142 de euro).

Ce depaseste 200.000 RON se taxeaza cu 6.000 RON, la care se adauga 2% din valoarea ce depaseste aceasta suma. Asadar, sint avantajate constructiile de valoare mai mare.

La 100.000 de euro, impozit de 2,5%

Astfel, pentru un imobil, sa spunem, de 50.000 de euro, cum ar fi cazul unui apartament cu doua camere, impozitul va fi de 1.500 de euro, insemnind procentul de 3 mentionat in actul normativ. Pentru o casa in valoare de 100.000 de euro, impozitul este de aproximativ 2.500 de euro. Incidenta impozitului in pret este de numai 2,5%. Asta pentru ca suma care depaseste 57.142 de euro este impozitata cu 2%. Pentru o casa de 200.000 de euro, incidenta impozitului scade la circa 2,25%, insemnind 4.500 de euro. De aici rezulta ca un imobil cu valoare mai mare duce, proportional, o suma mai scazuta catre stat.

Intre 2 si 1% pentru casele detinute trei ani

Impozitele pentru casele aflate in proprietate pe o perioada de peste trei ani inclusiv sint ceva mai mici, ceea ce demonstreaza ca legea vrea sa descurajeze tranzactiile speculative. Pentru imobilele dobindite la o data mai mare de trei ani, impozitul va fi de 2% pina la valoarea de 200.000 de lei inclusiv. Tranzactiile de peste 200.000 de lei se impoziteaza, dupa modelul de mai sus, cu 4.000 de lei plus 1%.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5355&art=151&cHash=a4d29c895f

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri