In contextul unui viraj tot mai accelerat spre politici socialiste al Executivului de la Bucuresti, in dezacord cu valorile promovate de catre institutiile europene, investitorii vor astepta probabil rezultatul urmatoarelor alegeri pentru a isi revizui planurile de viitor pentru Romania, mai ales in lumina modificarilor fiscale eratice realizate de catre coalitia de guvernare, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

"Alegerile pentru Parlamentul European din luna mai si alegerile prezidentiale din noiembrie / decembrie ar putea fi doar o runda de "incalzire" pentru alegerile generale de la sfarsitul anului 2020, toate importante. In acest context, nu ne asteptam la progrese semnificative in ceea ce priveste reformele structurale vitale; ci dimpotriva, noi pasi inapoi par a fi mai probabili, cu noi masuri potential populiste pe ordinea de zi. Alegerile pentru Parlamentul European vor servi, de asemenea, drept "un referendum" cu privire la noul raport de forte dintre gruparile eurosceptice si respectiv eurofile din intreaga Europa", se arata in raportul Colliers mentionat.

Cresterea economica a Romaniei a depasit anul trecut 4%, in scadere insa de la un nivel de 7% in 2017, in contextul in care consumatorii au devenit mai precauti pe fondul politicii monetare mai stricte si al incertitudinilor fiscale, in timp ce cresterea inflatiei a influentat negativ nivelul veniturilor disponibile ale populatiei, mai arata compania de consultanta imobiliara.

Romania se confrunta cu mai multe vulnerabilitati interne decat orice alta tara din ECE.

"O perspectiva sumbra asupra economiei globale si noile tensiuni geopolitice aparute pe radar fac din 2019 un an ceva mai dificil, ceea ce va insemna ca o abordare din ce in ce mai prudenta a investitorilor in urmatorii doi ani va fi justificata. Scenariul nostru presupune o rata de crestere de 4,4% a PIB in Romania pe 2019 (una dintre cele mai bune din UE), inca sustinut de consum, dar riscurile politice au sporit substantial, pe masura Romania deja se confrunta cu mai multe vulnerabilitati interne, comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est. Pentru piata imobiliara, in aceasta perioada activitatea se mentine la un nivel decent, deocamdata", potrivit Colliers.

Valoarea totala a volumului de tranzactii din piata imobiliara locala de anul trecut a fost mai mult sau mai putin similara cu cea din 2017, la aproape 950 de milioane de euro, putin sub estimarile companiei de consultanta imobiliara Colliers, de 1 miliard de euro. Pentru acest an, prognoza cu privire la valoarea volumului de tranzactii imobiliare ramane la fel de ridicata, investitorii continuand sa manifeste un interes ridicat pentru activele imobiliare din piata locala. Un apetit in crestere este prognozat inclusiv pentru cei care nu sunt inca prezenti sau activi in Romania, dar la nivel global au un nume important.

Cele mai mari riscuri (atat economice cat si legate de scena politica) sunt o sursa de ingrijorare.

Astfel, Colliers se asteapta la un volum total de cel putin un miliard de euro in 2019, din tranzactii imobiliare, segmentul de spatii de birouri avand deja anuntate livrari de 500 de milioane de euro.

"Pentru 2019, suntem optimisti, dar moderati. Economia va continua sa se extinda, datorita unui sector privat robust, atat din industrie, cat si din sectorul serviciilor (inclusiv IT). In mod normal, acest lucru, alaturi de un ecart pozitiv al yield-urilor din piata imobiliara din Romania fata de celelalte alte tari din Europa Centrala si de Est, ar fi de suficient pentru atragerea de noi investitori, mai ales ca in piata de spatii de birouri noile proiecte anuntate pentru 2019 depasesc valoarea de jumatate de miliard de euro", arata analistii Colliers.

Cu toate acestea, "cele mai mari riscuri (atat economice cat si legate de scena politica) sunt o sursa de ingrijorare", pentru investitori. "La fel este si faptul ca noua taxa care ar putea impusa asupra activelor bancare va inaspri considerabil conditiile de creditare si are potentialul de a reduce apetitul bancilor pentru active imobiliare", se mai arata in raportul Colliers.

Sursa foto: mTaira / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri