Apartamentele din Capitala au consemnat, per ansamblu, un avans de 5,8%, de la 1.335 de euro pe metru patrat util in decembrie 2018, la o medie de 1.413 euro pe metru patrat util la sfarsitul anului trecut. Intr-o zona din Capitala insa pretul mediu solicitat de proprietarii de apartamente scoase la vanzare a crescut in ultimul an cu nu mai putin de 23%, arata datele Analize Imobiliare.

Pe parcursul anului trecut, preturile apartamentelor si-au continuat traiectoria ascendenta, insa au intrat pe o panta usor mai abrupta comparativ cu 2018. Tendinta de crestere a fost sustinuta mai ales de locuintele din blocurile vechi, care s-au apreciat cu 9% in decurs de un an, de la 1.232 la 1.343 de euro pe metru patrat. Apartamentele noi, pe de alta parte, au ajuns in ultima luna a anului la un nivel de pret de 1.462 euro pe metru patrat util, ceea ce marcheaza un avans de 3,5% la 12 luni, de la 1.412 euro pe metru patrat util.

Dar, intr-o zona din Capitala pretul mediu solicitat pentru apartamente aflate la vanzare a crescut in ultimul an cu 23%, arata Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansata de imobiliare.ro, citata de cpi.imobiliare. Este vorba despre zona Kiseleff - Aviatorilor situata in nordul orasului si considerata a fi una dintre cele mai exclusiviste din Bucuresti.

Desi, in ultimul trimestru din 2019, pretul mediu solicitat pentru apartamentele situate aici a scazut usor fata de trimestrul anterior, ajungand de la 2.640 de euro/ mp util la 2.591 de euro/ mp, cu toate acestea, pretul s-a mentinut cu aproape 500 euro peste nivelul inregistrat in ultimul trimestru din 2018.

De altfel, zona Kiseleff - Aviatorilor a cunoscut cel mai mare avans al preturilor solicitate de catre vanzatori, in cuantum de 16,2%, in trimestrul al treilea de anul trecut, la fel cum au inregistrat si alte zone din Bucuresti. Astfel, urmatorul loc in clasamentul scumpirilor a fost ocupat de zona Grivitei - Gara de Nord, cu un plus de 10,9% la trei luni (pana la o medie de 1.340 de euro pe metru patrat).

Creșteri semnificative au avut loc si in Pipera (+8,9%, pana la 1.580 de euro pe metru patrat), Herastrau - Nordului (+6,8%) si, respectiv, Victoriei - Romana - Universitate (+6,2%, pana la 1.770 de euro pe metru patrat).

La nivel national, suma medie solicitata pentru apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national (atat vechi, cat si noi) a ajuns la 1.341 de euro pe metru patrat util, in ultimul trimestru din 2019, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Aceasta valoare marcheaza o crestere de 1,6% fata de finele lui noiembrie, cand o asemenea unitate locativa putea fi achizitionata, in medie, cu 1.320 de euro pe metru patrat util. Comparativ cu perioada similara a anului anterior, cand pretentiile vanzatorilor se situau la 1.239 de euro pe metru patrat util, nivelul de pret valabil la inceput de 2020 este cu 8,2% mai ridicat.

Important de mentionat ar fi ca, desi apartamentele s-au apreciat ceva mai mult in 2019 fata de 2018, marjele de crestere inregistrate in cei doi ani anteriori au fost mai ridicate decat atat - este vorba despre un avans de aproape 11% in 2017 si, respectiv, de un plus de 10,4% in 2016.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri