Stocul spatiilor de birouri din Budapesta este de 1,54 de milioane de metri patrati, iar cel din Praga se apropie de doua milioane de metri patrati, potrivit datelor CBRE.

"La finele anului trecut, stocul de spatii de birouri din Bucuresti a fost de 1,2 milioane de metri patrati, urmand ca in acest an sa fie finalizate proiecte cu o suprafata totala de 400.000 de metri patrati. Astfel, pana la sfarsitul acestui an se va atinge nivelul din Budapesta, iar la finele lui 2008 pe cel din Praga", a declarat directorul de investitii al CBRE, Viorel Lacatus, intr-o conferinta de presa,.

Viorel Lacatus este de parere ca aderarea la Uniunea Europeana, imbunatatirea indicatorului macroeconomic in 2006 fata de anul anterior, investitiile directe si costul scazut al fortei de munca au dus la cresterea spatiilor disponibile de birouri in Bucuresti. Oferta de spatii de birouri livrate a totalizat anul trecut aproximativ 314.000 mp, din care spatiile renovate au reprezentat 21,6%.

Odata cu dublarea spatiilor de birouri a crescut si increderea companiilor internationale in piata din Romania, iar termenul de inchiriere s-a modificat de la unu-doi ani ajungand chiar la cinci ani de zile, a mai spus Lacatus.

Potrivit CBRE in momentul de fata, in Bucuresti, exista un stoc de 1,19 milioane de metri patrati de spatii de birouri din care 550.000 mp in zonele centrale, gradul de neocupare situandu-se la 3,5%.