Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susţine că proiectul Codului urbanismului "legalizează hoţia" şi face apel la liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să privească "cu responsabilitate" acest act normativ.

Proiectul urmează să fie dezbătut marţi în Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor, iar miercuri în plen, conform Agerpres.ro.

"Este un text care preia toată legislaţia anterioară în materia urbanismului şi construcţiilor. Acesta este un lucru foarte bun. Din păcate, el conţine la influenţă politică nişte chestiuni extrem de nocive. În primul rând, se pierde din regimul de protecţie al mai multor spaţii verzi şi, în al doilea rând, există nişte prevederi care afectează principiul legalităţii, în sensul că autorizaţii de construire emise în baza unor PUZ-uri care sunt declarate nelegale de instanţă rămân în vigoare. Tehnic, în cuvinte mai puţine, se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii. (...) Vreau să fac un apel către liderii coaliţiei, domnul Ciolacu şi domnul Ciucă, să privească cu responsabilitate acest proiect de lege pentru că de el depinde modul în care vor arăta oraşele şi satele din România în viitor", a transmis Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat, făcând referire la o declaraţie a premierului Marcel Ciolacu, că mulţi dintre românii care au plecat în străinătate nu au mai suportat nedreptatea.

"Nu au mai suportat ca autorităţile să-i protejeze pe şmecheri şi nu au mai suportat ca Parlamentul să dea legi pentru şmecheri. Domnule Marcel Ciolacu, dacă doriţi ca românii plecaţi din România să se întoarcă, nu mai daţi legi pentru şmecheri, aşa cum este proiectul de Cod al urbanismului", a afirmat edilul.

Primarul general al Capitalei şi-a exprimat speranţa că deputaţii PNL vor trata cu responsabilitate acest proiect de lege.

Nicuşor Dan a prezentat mai multe PUZ-uri, menţionând că legislaţia actuală este corectă în ceea ce priveşte spaţiile verzi. În opinia sa, prin prevederile propuse în prezent, spaţiile verzi sunt în pericol, în contextul în care proiectul nu face distincţie între spaţiile verzi prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism şi spaţiile verzi amenajate în fapt. El a dat ca exemplu Cartierul Floreasca unde pe spaţiile verzi dintre blocuri au apărut în jur de 30 de clădiri, "cu încălcarea legii".

El a criticat şi eliminarea prevederii referitoare la asigurarea a 20 de mp de spaţiu verde la introducerea terenurilor în intravilan şi la refuncţionalizarea zonelor cu alte funcţiuni.

"A treia chestiune legată tot de spaţii verzi. În Legea 24/2007 a spaţiilor verzi urbane există o sancţiune pentru schimbarea destinaţiei unui spaţiu verde, care este proporţională cu numărul de metri pătraţi a căror destinaţie este schimbată. În proiectul de Cod al urbanismului această prevedere este modificată pentru o amendă care este unitară indiferent de suprafaţa de teren pe care o schimbi şi care este între 50.000 şi 500.000 lei, indiferent de suprafaţă, ceea ce înseamnă conform Ordonanţei 2 a contravenţiilor că sancţiunea pentru cineva care schimbă destinaţia unui spaţiu verde şi care plăteşte jumătate din minim în primele 15 zile este de 25.000 lei", a explicat primarul general al Capitalei.

Nicuşor Dan a arătat că o altă problemă vizează principiul legalităţii. "În opinia mea, cea mai gravă. Dacă un PUZ este anulat şi dacă în intervalul în care acest PUZ a fost în vigoare în baza lui se emite o autorizaţie de construire şi autorizaţia de construire nu este contestată înainte să fie anulat PUZ, aceasta, prin efectul legii, rămâne în vigoare", a indicat el.

Edilul-şef nu este de acord nici cu prevederea conform căreia un PUZ nu poate fi contestat decât în 5 ani de la momentul emiterii sale.

De asemenea, el a criticat prevederile referitoare la relaţia dintre Primăria Capitalei şi primăriile de sector în ceea ce priveşte emiterea de documentaţii de urbanism şi emiterea de autorizaţii de construire, în special pentru reţele. "În esenţă, se doreşte ca Planurile Urbanistice Zonale să nu mai fie votate de Consiliul General şi să fie votate de Consiliile locale ale sectoarelor", a mai explicat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a transmis Parlamentului mai multe amendamente la proiectul Codului administrativ.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri