Zona de vest a Capitalei este cea mai dezvoltata din punct de vedere al segmentului logistic si totodata cea mai solicitata, iar chiriile pentru spatii de depozitare cu suprafete sub 5.000 mp se situeaza intre 4,5 – 5,5 euro/mp, sustin analistii imobiliari ai companiei DTZ Echinox.

Mihai Falcuta, consultant in cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox, considera ca zona de vest a Capitalei primeaza si datorita localizarii acesteia pe culoarul IV Pan-European si deschiderii catre restul tarii si catre Europa de Vest, dar si datorita prezentei unei infrastructuri bune in aceasta zona. Reprezentantii companiei mai spun ca in mare parte chiriile pentru spatii de depozitare cu suprafete sub 5.000 mp se situeaza intre 4,5 – 5,5 euro/mp.

"Nivelul mediu al chiriilor pentru spatii de depozitare de peste 5.000 mp s-a stabilizat in intervalul de 4-4,5 euro/mp, variind in functie de specificul, localizarea si facilitatile oferite. Pentru suprafete mai mari de 10.000 mp, acest interval se modifica intre 3,7-4,3 euro /mp/luna", sustine directorul departamentului industrial al DTZ Echinox, Rodica Tarcavu.

Aceasta este de parere ca, in general, companiile de logistica cauta spatii de depozitare intre 5.000 – 25.000 mp, cu inaltime ultila mare si dotari moderne, preferata fiind zona de vest. In acelasi timp, companiile de distributie cauta spatii intre 2.000 – 15.000 mp, cu inaltime de 7-10 m, zonele de interes fiind Vest, Nord si Est.

Potrivit analistilor DTZ Echinox, la finele anului 2007 stocul total de spatii de depozitare moderne atingea 530.000 mp, urmand ca pana la finele anului 2008 sa atinga valoarea de 870.000 mp.

Printre cele mai mari proiecte de parcuri logistice si industriale noi in curs de executie se numara Cefin Logistics Park, Prologis Park Bucharest A1, Bucharest West si A1 Industrial Park. A1 Industrial Park a fost cumparat in anul 2007 de catre Teesland IOG, fiind singura tranzactie de pe piata a anului. Yieldul (randamentul investitiei, n.r.) estimat pentru acesta a fost de 8%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Bădescu: Au început să apară speculatorii de oportunități în piața imobiliară
Setari Cookie-uri