“Porturile vor reprezenta un factor propulsant al cererii pe piata industriala pe masura ce va incepe redresarea - in special, cererea pentru depozite destinate distributiei marfurilor din apropierea porturilor si aeroporturilor. Centrele de distributie plasate strategic, care pun la dispozitie spatii de depozitare moderne pentru a deservi nevoile comerciantilor cu amanuntul si a celor care efectueaza livrari la domiciliu, sunt, de asemenea, preconizate a furniza un plus de performanta”, se mai arata in acelasi studiu.

Explicatia este simpla: in timp ce comertul la nivel mondial se va restrange in 2009 - primul an de declin din 1980 pana azi – transportul naval descreste, pe termen lung factorii propulsanti ai globalizarii vor continua sa actioneze.

Consultantii King Sturge cred ca primul semn de redresare va fi vizibil in anul 2010. La acel moment se preconizeaza incheierea procesului de ajustare a preturilor si stabilizarea valorii capitalurilor.

“Cererea va inregistra o recuperare “cu pasi mici”, dar aceasta va fi sustinuta de cresterea si schimbarile ce se vor inregistra la nivelul retelelor logistice si a segmentelor industriale specifice care iau amploare, cum ar fi gestionarea deseurilor si reciclarea”, se mentioneaza in raportul European Industrial Property Markets 2009.

In ceea ce priveste chiriile pentru spatii logistice, acestea sunt uniforme in Romania, situandu-se in jur de 54 euro/mp/an, cu o tendinta ascendenta. Yieldurile pentru spatii industriale mari se situeaza la nivelul de 9,50% in comparatie cu 7,75%, inregistrat in primul trimestru din 2008.

Studiul European Industrial Property Markets 2009 releva impactul recesiunii globale asupra pietelor proprietatilor industriale si logistice din Europa, inclusiv tara noastra. In Romania, stocul de spatii industriale este de circa 3,4 milioane mp, spatii standard, in timp ce socul de spatii moderne a fost estimat la 850.000 mp.

King Sturge si-a deschis filiala in Bucuresti in anul 2006. Compania ofera o gama larga de servicii incluzand consultanta in investitii, agentie, administrarea proprietatii si a portofoliului, evaluari si cercetari de piata precum si management de proiect.

King Sturge LLP, cu sediul in Londra, este una din primele zece companii de consultanta imobiliara din Europa (51 de sedii in 15 tari), avand o retea cuprinzatoare de peste 165 de birouri independente si asociate in lume, incluzand Europa Continentala, Asia Pacific si America de Nord, cu peste 3.800 de angajati la nivel mondial.