Potrivit regulamentului MLS, atunci cand o proprietate este listata printr-un membru MLS ARAI, aceasta va putea fi prezentata si vanduta de toti ceilalti membrii propriilor clienti, prin intermediul unui software MLS intern.

„Cotizatia pentru a folosi serviciul MLS ARAI este de 30 de euro/utilizator, utilizatorul fiind orice membru ARAI care tranzactioneaza prin MLS ARAI. Contractul va fi semnat intre agent si proprietar, iar comisionul va fi incasat de agentul care aduce clientul”, a explicat Dan Negulescu (foto), vicepresedinte ARAI si presedintele MLS ARAI.

Negulescu este de parere ca serviciul MLS ARAI ar putea stimula tranzactiile din piata imobilliara, care a lucrat cu motoarele reduse in ultimele sase-opt luni. Astfel, sansele ca o proprietate sa fie vanduta vor creste, fie ca este vorba de o locuinta, de un teren sau de un spatiu comercial.

“In momentul in care un vanzator a listat o proprietate printr-un agent membru MLS ARAI, el nu va mai avea nici interesul si nici dreptul sa o promoveze prin alte modalitati decat prin agentia de listing si prin MLS ARAI. Vom reusi sa recastigam intregul teren pierdut in fata site-urilor FSBO – De Vanzare Fara Intermediari", a adaugat vicepresedintele ARAI.

Serviciul nu este obligatoriu pentru toti membri ARAI insa folosirea sa este conditionata de calitatea de membru al ARAI. Astfel, orice membru MLS ARAI va primi, in mod obligatoriu, Formularul de Date despre Proprietate si Declaratia despre Proprietate, documente care vor fi semnate de vanzatori si care vor contine toate datele obligatoriu de comunicat cumparatorilor de catre o agentie imobiliara.

In ceea ce priveste comisioanele incasate de agentii imobiliari, Dan Negulescu spune ca acestea nu vor creste, chiar daca se vor imparti la unul sau mai multi agenti, in functie implicarea acestora intr-o anumita tranzactie, insa este greu de estimat o evolutia e comisioanelor.

„Nivelul unui comision difera in functie de nivelul serviciilor oferite, iar pe langa piata mai mult sau mai putin reglementata, exista si piata libera, unde tranzactiile se incheie direct intre proprietar si client, dupa cunostintele fiecaruia”, a explicat Negulescu.

Serviciul de listare multipla MLS a fost lansat in Statele Unite si Canada in urma cu 50 de ani, Romania fiind astazi prima tara din Europa Centrala si de Est care il foloseste.

ARAI este o organizatie nonguvernamentala, apolitica si non-profit, infintata in anul 1995 si reuneste peste 160 de persoane juridice din toata tara care activeaza in domeniul imobiliar.