Arhiepiscopia Romano-Catolica este hotarata sa apeleze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul in care autoritatile locale nu vor decide oprirea constructiei imobilului de birouri Cathedral Plaza, situata foarte aproape de Catedrala Sfantul Iosif, din centrul Bucurestiului.
“Pe 7 septembrie (astazi – n.red.) va avea loc o revizuire a deciziei pe care au luat-o instantele judecatoresti la sfarsitul lunii iunie, potrivit careia constructorul poate relua lucrarile de constructie a imobilului. Noi speram ca autoritatile sa respecte legea si sa opreasca constructia proiectului. In caz contrar, suntem hotarati sa respectam procedurile judecatoresti ulterioare, ceea ce inseamna ca vom merge la CEDO”, spune Ieronim Iacob, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, principalul contestatar al proiectului Cathedral Plaza.

La sfarsitul lunii iunie, Curtea de Apel Ploiesti a modificat o sentinta anterioara a Tribunalului Dambovita, care anulase autorizatia de construire a imobilului din centrul Capital.

Iacob mentioneaza ca, in ciuda hotararii luate de Curtea de Apel Ploiesti la sfarsitul lunii iunie, ridicarea Cathedral Plaza este ilegala, deoarece autorizatia de construire a expirat.

“Autorizatia de constructie are o valabilitate de 36 de luni. Chiar daca autorizatia a fost acordata in 2006, aceasta este considerata valabila pana in 2011, din calculele noastre, deoarece ea a fost suspendata pe perioada litigiului cu Arhiepiscopia”, afirma Daiana Voicu, managing director la Willbrook International, dezvoltatorul proiectului.

Chiar daca autorizatia de construire a cladirii de birouri este valabila, investitorii asteapta rezultatele unor analize tehnice, avand in vedere ca lucrarile la Cathedral Plaza a fost suspendata incepand cu iulie 2007, pentru a reincepe lucrarile de executie a imobilului.

Reprezentantii Asociatiei Familiilor Catolice Vladimir Ghyka, o organizatie non-guvernamentala care inglobeaza mai multe familiile catolice, au prezentat un studiu realizat la cererea Arhiescopiei Romano- Catolice Bucuresti, potrivit caruia, un cutremur cu magnitudinea 5 grade pe scara Richter ar afecta grav rezistenta catedralei, din cauza lucrarilor de constructie a Cathedral Plaza.

Pe de alta parte, Millenium Building Development, constructorul imobilului de birouri, apreciaza ca studiul nu este conform cu realitatile din Romania, deoarece a fost realizat in Italia.

„Ce am facut noi este corect si la cele mai ridicate standarde de siguranta. Nu exista niciun fel de dovezi tehnice care sa infirme calculele noastre", considera Vlad Arsene, unul din cei mai cunoscuti arhitecti de pe piata locala, cel care a proiectat Cathedral Plaza si actionar al biroului de arhitectura Westfourth Architecture.

Cathedral Plaza este o cladire de birouri de clasa A, cu 18 etaje si cinci niveluri subterane, situata la intersectia bulevardului General Berthelot cu strada Luterana.

Imobilul are are o suprafata construita de peste 25.000 de metri patrati si este dezvoltat de catre Willbrook Management International, care detine un portofoliu de sase miliarde euro in Romania, Bulgaria, Turcia, Letonia, Cehia, Georgia si Polonia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri