„De la mijlocul lunii septembrie, ofertele nou introduse in baza de date Imopedia.ro s-au ieftinit, trend care s-a mentinut pe parcursul intregii luni octombrie. Pretul mediu al apartamentelor de doua camere din Dristor este in prezent de 58.300 euro, cu 8% mai putin decat in iulie si august”, se arata in analiza mentionata.

Preturile ultimelor apartamente scoase la vanzare au scazut cu pana la 12% fata de luna august, in functie de tipul locuintelor si de zona. Garsonierele din Berceni au inregistrat cea mai mare scadere de preturi, in ultima luna si jumatate fiind vorba de o scadere de aproape 12%, pana la un pret mediu de 37.200 euro.

„Dinamica cifrelor ne arata ca nici proprietarii si nici agentii imobiliari nu mai cred in mirajul revenirii cererii. Cel putin nu in acest an. S-a sters cu buretele efectul de crestere a preturilor, indus de programul Prima Casa in lunile de vara!”, a declarat Razvan Muntean, manager general al Imopedia.

Pe de alta parte, o analiza a companiei de consultanta imobiliara Colliers International arata ca preturile apartamentelor vechi din Bucuresti, ca si preturile locuintelor noi, au stagnat in luna octombrie.

„Daca lunile precedente au adus cresteri de pret, octombrie pare sa fie o luna ponderata, care anunta sfarsitul injectiei de incredere si acces la o sursa de creditare mult mai buna decat cele ale sectorului privat”, se arata in analiza Colliers. Astfel, preturile apartamentelor vechi au ramas in jurul valorii de 1.163 euro/mp (n.r: mp se refera la suprafata construita a apartamentului plus suprafata teraselor. Valorile exprimate includ TVA), in timp ce preturile apartamentelor noi au stagnat la circa 1.333 euro/mp.

Citeste si Ieftinirea locuintelor - O iluzie anulata de slabiciunea leului.