Valoarea proprietatilor evaluate de Colliers a scazut cu 3 mld. euro in 2009

Departamentul de evaluari al companiei de consultanta imobiliara Colliers International a evaluat anul trecut proprietati in valoare de cinci miliarde de euro, in scadere cu trei miliarde de euro fata de valoarea proprietatilor evaluate in 2008.
Principalele tipuri de evaluari au fost lucrarile efectuate pentru raportare financiara si cele in scopuri fiscale. O alta categorie au reprezentat-o evaluarile solicitate de catre institutiile financiare, in vederea actualizarii valorilor de piata ale proprietatilor ipotecate pentru a garanta diverse imprumuturi.

“Ca si in 2008, clientii vechi ai departamentului au avut cea mai mare pondere atat in numarul de rapoarte efectuate – aproximativ 75%, cat si in totalul valorii proprietatilor evaluate in 2009 – peste 85%”, a afirmat Laurentiu Lazar (foto), managerul departamentului de evaluari al Colliers International.

Lazar a preluat conducerea departamentului de evaluari in toamna anului trecut, dupa ce in ultimii doi ani a lucrat ca si consultant in cadrul aceluiasi departament.

„De la inceputul anului avem in echipa Colliers doi noi membri RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors): Raluca Buciuc, responsabila de portofolii precum Immoeast, Adama sau Baneasa Development si Raluca Laudoniu, managerul diviziei de monitorizare a cladirilor”, se mai arata in comunicatul Colliers.

Tot in 2010, compania a lansat serviciul de reevaluare a portofoliului de garantii, prin care o banca cu un portofoliu de 10.000 de garantii ipotecare rezidentiale poate economisi pana la 75% in cazul externalizarii serviciului de reevaluare.

Anul trecut, Colliers a efectuat evaluarea portofoliilor de proprietati imobiliare ale Immoeast, OMV Petrom, Romtelecom, BCR si UniCredit Tiriac Bank. Compania a fost si in 2008 evaluatorul exclusiv al fondului austriac Immoeast. Valoarea proprietatilor evaluate in 2008 a fost de aproape opt miliarde de euro.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand 294 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.
Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri