Relatia dintre retaileri si proprietarii centrelor comerciale s-a imbunatatit considerabil in ultimul an, meritul fiind in special al dezvoltatorilor care au acceptat sa isi deschida usile si sa asculte nemultumirile chiriasilor, au fost concluziile specialistilor reuniti ieri la conferinta organizata de Consiliul International al Centrelor Comerciale (ICSC).

“Noi, dezvoltatorii de centre comerciale, si retailerii avem un interes comun: sa supravietuim si abia apoi putem vorbi de profit”, a afirmat Radu Niculescu (foto), general manager al RED Building Management services, diviziade administrare a proprietatilor din grupul RED.

In urma cu un an, Niculescu spunea, la o alta conferinta organziata de ICSC, ca perioada de criza a reprezentat un avantaj in relatia dintre retaileri si dezvoltatori, intrucat odata ce piata a inghetat, toata lumea are timp pentru discutii si pentru negocieri.

Barbara Somogyiova, director de vanzari internationale in cadrul List Fashion Group, este de parere ca daca relatia dintre chiriasi si proprietari s-a imbunatatit in ultimul an a fost datorita dezvoltatorilor, care si-au deschis usile si au comunicat mai mult cu retailerii.

Citeste si:

Mai mult, unii proprietari au acordat o mai mare atentie marketingului, chiar daca rezultatele nu au fost mereu pe masura asteptarilor chiriasilor. “Am vazut dezvoltatori cu intentii bune, dar care au luat masuri neinspirate pentru a atrage clientii in mall-uri si a creste astfel vanzarile retailerilor. Un trafic ridicat nu inseamna automat si vanzari mai mari”, a subliniat oficialul List Fashion Group.

Pe de alta parte, Cosmin Ulmean, managing director al retailerului Takko Fashion, subliniaza ca exista cazuri in care unele centre comerciale considera bugetul de marketing ca fiind profit, intrucat nu se obosesc sa il cheltuiasca.

Insa chiar si in conditiile unui marketing bun, Ingo Nissen, managing director al dezvoltatorului Sonae Sierra, spune ca pentru succesul unui centru comercial este nevoie de mai mult. “Nu te ajuta sa ai un marketing puternic, daca nu ai un mixt de chiriasi potrivit”, a incheiat seful Sonae Sierra.

Citeste si Top 5 capcane de evitat in marketingul mall-urilor.