Dupa trei ani de pauza, retailerul francez Cora si-a reluat la inceputul anului procesul de expansiune si a deschis deja doua hipermarketuri. Vor urma alte trei hipermarketuri, dar investitia cea mai mare este intr-un complex comercial de 100 milioane de euro la Constanta. Ce l-a determinat pe retailer sa tureze motoarele extinderii intr-un an de criza?

Intrat pe piata romaneasca in 2003, Cora s-a diferentiat de principalii competitori printr-o politica de expansiune mai “potolita”, astfel incat in cei sapte ani de operare pe plan local a deschis doar cinci hipermarketuri, dintre care doua in ultimul an.

Cea mai mare investitie anuntata anul acesta este de 100 de milioane de euro in constructia unui complex comercial in centrul Constantei, pe o suprafata de 150.000 de metri patrati, ce va fi finalizat in prima jumatate a lui 2012. Centrul comercial va include si un hipermarket Cora, de 9.000 de metri patrati, care va fi al doilea din oras.

“Cora investeste acum pe piata de retail din Romania si gratie faptului ca preturile terenurilor sunt interesante”, au declarat, pentru wall-street.ro, oficialii Cora.

Mai mult, la capitolul dezvoltari comerciale, orasul Constanta are un potential extrem de ridicat, considera Luiza Moraru, sefa departamentului de retail al consultantului imobiliar CBRE Romania, care se ocupa cu inchirierea centrului comercial dezvoltat de Cora.

"In acest moment, suprafata de spatiu de retail modern disponibila este de 318 mp / cap de locuitor, ceea ce este sub media altor orase importante din Romania, precum Cluj Napoca si Bucuresti. O data deschise noi proiecte de retail suprafata comerciala va fi in continuare sub media altor orase din zona Europei de Est, precum Varsovia sau Praga", a explicat, pentru wall-street.ro, Luiza Moraru.

Intregul complex din centrul Constantei, cu subsol, parter si doua etaje, va cuprinde, pe langa hipermarketul Cora, galerii comerciale de peste 25.000 metri patrati, cinematografe pe o suprafata de 3.000 metri patrati, food court (spatiu destinat fast-food-urilor si restaurantelor - n. red.) de 3.600 metri patrati si 1.500 locuri de parcare.

Primul hipermarket Cora din Constanta, care va avea o suprafata de doua ori mai mica, de 4.200 de metri patrati, se va afla in centrul comercial City Park si se va deschide constantenilor in primele luni ale anului viitor.

Alte doua hipermarketuri – la Drobeta Turnu Severin si Arad – se vor deschide anul viitor, primul in martie, iar cel de-al doilea pana la finele lui. “Investitia la Drobeta Turnu Severin este de 27 de milioane de euro, fiind vorba despre un proiect dezvoltat de Cora Romania”, au mai declarat oficialii companiei.

Cat despre investitia de la Arad, acestia au precizat ca hipermarketul va fi amplasat intr-un complex comercial ce nu le apartine, investitia ridicandu-se la 4,7 milioane de euro. In acest oras, Cora va deschide un magazin in centrul comercial Galleria, dezvoltat de GTC.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si