Studiu: Românii sunt departe de imunitatea de grup

Un prim studiu făcut în România despre imunitatea de masă în pandemia de Covid-19 a fost dat publicității de medicii din Timișoara. Concluziile arată că românii sunt încă departe de imunitatea de grup, iar virusul nu ține cont de vârstă sau de locul de reședință, în mediul urban sau rural, scrie Digi24.

Tinerii și vârstnicii sunt mai predispuși să ia virusul SARS-CoV-2, coronavirusul nu ține cont de sex, de grupa sanguină sau de mediul rural sau urban unde trăiesc. Puțini au avut boala fără să știe și au anticorpi. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat la Timișoara, primul despre seroprevalența anticorpilor din România.

Primul studiu despre seroprevalența anticorpilor anti-SARS-CoV-2 la donatorii de sânge din România a fost realizat în perioada 8 iulie - 1 septembrie 2020, la Timișoara, și a fost publicat recent în „Clinical Microbiology and Infection”, revista Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase. Studiul a fost coordonat de prof. dr. Tudor Rareș Olariu.

Câți români au participat la studiu

La studiu au participat 2.115 subiecți, care au donat sânge la Centrul de Transfuzie din Timișoara. Cercetătorii au vrut să afle dacă aceste persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 și nu au știut, adică au fost asimptomatice. S-a constatat însă că rata de prezență a anticorpilor SARS-CoV-2 în rândul acestora a fost de numai 1,51%. Cele mai multe persoane care prezentau anticorpi au făcut parte din grupele de vârstă 18-29 de ani (2,11 la sută), respectiv 50-65 de ani (2,82 la sută).

La începutul lunii iunie a anului trecut, Ministerul Sănătății anunța că aproape 30.000 de români urmau să fie testați în cadrul unui studiu național de seroprevalență a infecției cu noul coronavirus, care urma să fie efectuat în perioada iunie-septembrie 2020.

Citeste si:
Specialiștii recomandă vaccinarea cu AstraZeneca persoanelor de...
Specialiștii recomandă...

Sursa foto: BaLL LunLa / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri