Coronavirusul ar putea dăuna celulelor vitale din pancreas și ar putea determina oamenii să facă diabet. Asta arată cele mai recente studii ale experților din sănătate din Marea Britanie. Deocamdată, însă, relația dintre COVID-19 și diabet este încă puțin înțeleasă, motiv pentru oamenii de știință nu au încă răspunsuri definitive cu privire la această chestiune.

Dar pe măsură ce pandemia a progresat, un număr tot mai mare de rapoarte au sugerat că persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19, au observat simptome ale diabetului pentru prima dată.

„În mod clar există o legătură, există un fel de mecanism care face ca bolile să se alimenteze reciproc. Întrebarea este dacă diabetul cu debut nou ar putea fi cauzat de acest virus”, a declarat pentru Business Insider, Francesco Rubino, medic chirurg și șef al catedrei de chirurgie de la King's College din Londra.

Diabetul se manifestă atunci când în organismul unui om, cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa (insulina este un hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge).

O teorie a oamenilor de știință arată că ar exista posibilitatea ca organismul să poată să confunde celulele pancreasului când are coronavirus și ar putea încerca să le distrugă. Acest lucru ar perturba „aprovizionarea” cu insulină și ar provoca diabet, spun aceștia.

În practică, cercetările arată altceva: că virusul ar putea modifica pancreasul, determinându-l să se autodistrugă.

Funcționarea defectuoasă a pancreasului

Un semn distinctiv al diabetului observat după COVID-19 este nivelul extrem de ridicat de zahăr din sânge pe care îl produc oamenii.

Acestea, la rândul lor, au nevoie de doze mari de insulină pentru a contracara, a declarat Shiubing Chen, cercetător la Weill Cornell Medicine, potrivit sursei citate.

Acest lucru sugerează ca pot exista unele leziuni acute ale pancreasului, a spus Chen.

Pentru a înțelege ce se întâmplă în pancreas, Chen și echipa ei au analizat probe de autopsie de la cinci donatori cu COVID-19. Cercetătorii au descoperit că, după infecție, celulele pancreatice producătoare de insulină au început să acționeze ciudat.

Au produs mult mai puțină insulină și au început să producă glucagon, o substanța chimică care are efectul opus, ca parte a unui studiu.

De asemenea, celulele au început să producă tripsină, o enzimă digestivă și chemokine, un tip de substanță care spune că celulele sistemului imunitar sunt bolnave și ar trebui distruse.

Dacă acest efect este suficient de sever pentru a provoca diabetul să se dezvolte acolo unde înainte nu exista niciunul? Ei bine, acest lucru este ceva ce nu știm încă.

Shiubing Chen, cercetător la Weill Cornell Medicine

Nu este clar modul în care COVID-19 interacționează cu diabetul. Este plauzibil ca acest virus, în schimb, să poată schimba funcția celulelor beta, a spus Rubino, expert în chirurgie metabolică.

Dar ar putea exista și alte motive, a mai spus el. Este posibil, de exemplu, ca unele persoane să aibă deja diabet înainte de a se îmbolnăvi de COVID-19, dar să nu fi fost niciodată conștiente de acest lucru.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri