Migrenele sunt descrise ca fiind dureri de cap severe, recurente, care pot dura mult timp. Acestea sunt însoțite de cele mai multe ori de simptome de natură senzorială. Migrenele pot cauza dureri severe, pulsatile, de obicei pe o singură parte a capului. Acestea sunt adesea însoțite de vărsături și greață, de sensibilitate la lumină (fotofobie) și sunete puternice. Migrena poate dura de la câteva ore până la câteva zile, în cazurile mai severe, iar durerea poate fi atât de puternică, încât apare incapacitatea de a face cele mai simple lucruri.

Pentru anumite persoane, un simptom de avertizare al migrenelor, cunoscut sub numele de aură, apare înainte de instalarea durerii de cap. O aură poate include tulburări vizuale sau furnicături pe o parte a feței, în braț sau picior. Unele medicamente pot ajuta la prevenirea migrenelor și le pot face mai puțin dureroase, împreună cu schimbarea stilului de viață și adoptarea unor obiceiuri sănătoase.

Cele mai frecvente cauze ale migrenei

Deși nu se cunoaște cauza apariției migrenelor, specialiștii sunt de părere că acestea sunt rezultatul unei activități anormale a creierului, care afectează temporar semnalele nervoase și vasele sanguine din creier. Este posibil ca moștenirea genetică să ne facă mai predispuși la a experimenta migrene, ca urmare a unei susceptibilitati specifice.

Există o mulțime de factori care pot duce la declanșarea migrenei, inclusiv de natură hormonală, emoțională, fizică sau farmacologică. Migrenele pot fi asociate cu multe alte afecțiuni, de aceea, dacă simptomele persistă și se agravează, este recomandat să solicităm sfatul unui specialist și, eventual, să apelăm la teste PCR Covid, pentru a elimina alte cauze.

Migrenele sunt mai frecvente în rândul femeilor. Unele femei pot experimenta migrene în timpul perioadei menstruale, cel mai probabil din cauza modificărilor nivelurilor hormonale, cum ar fi estrogenul. Aceste tipuri de migrene apar, în general, cu câteva zile înainte de începerea perioadei menstruale, dispărând la câteva zile după. De asemenea, unele femei se confruntă cu migrene doar în această perioadă.

Cele mai frecvente declanșatoare ale migrenelor de natură fizică sunt oboseala, somnul insuficient sau de calitate slabă, scăderea nivelului zahărului din sânge (hipoglicemie) sau exercițiile fizice mult prea intense, mai ales în cazul persoanelor care nu sunt obișnuite cu acestea. Adesea, o dieta bogata in alimente cu continut crescut de histamina, a fost incriminata in provocarea crizelor migrenoase.

De asemenea, o mulțime de factori de mediu pot duce la apariția migrenelor, cum ar fi o lumină mult prea strălucitoare, ecranele televizorului sau calculatorului, fumatul excesiv sau petrecerea unui timp îndelungat într-o încăpere unde se fumează mult, schimbările climatice, temperaturile foarte ridicate sau scăzute sau anumite mirosuri foarte puternice.

În plus, unele pastile pentru dormit, contraceptivele, terapiile cu hormoni, mai ales cele folosite pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, pot duce la instalarea migrenelor.

Simptomele migrenei

Principalul simptom al migrenei este, în general, durerea intensă pe o parte a capului. Această durere poate fi moderată sau severă, cu o senzație pulsatilă, care se înrăutățește când te miști. Durerea este atât de intensă încât te împiedică să-ți desfășori activitățile normale. În unele cazuri, durerea poate apărea pe ambele părți ale capului și poate afecta și fața sau gâtul.

Alte simptome care sunt frecvent asociate cu migrena includ o stare generală proastă, sensibilitate crescută la lumină și sunete puternice. De aceea, mulți oameni care suferă de migrenă au nevoie să se odihnească într-o cameră liniștită și cât mai întunecată.

Este bine de știut că nu toate persoanele care suferă de migrenă au și alte simptome suplimentare, iar unii oameni le pot experimenta fără să aibă neapărat dureri de cap. Simptomele unei migrene durează, în general, între câteva ore și câteva zile, însă oboseala se poate resimți chiar și la o săptămână de la dispariția migrenei.

Migrenele cu aură reprezintă aproximativ un sfert din toate migrenele. Aura apare adesea cu aproximativ o oră înainte de durerea de cap. Aura nu este doar o viziune distorsionată care consta din flash-uri luminoase, modele in zig-zag sau vizualizarea unor pete Aceasta poate afecta oricare dintre simțuri. Aura durează, de regulă, aproximativ o oră. Unele simptome ale acesteia pot continua și în faza de cefalee.

Migrenele sunt supărătoare și ne tulbură ritmul normal al vieții. Este important să recunoști simptomele care duc la instalarea migrenelor, pentru a le combate. În cazul în care aceste manifestări persistă, este important să soliciți sfatul unui medic specialist.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri