Nou scandal la Guvern, de data aceasta legat de programul ”Casa Verde Fotovoltaice”. Datele celor înscriși anul acesta, care ar trebui să fie secrete, se pare că au ajuns la o firmă din Voluntari.

În mod normal, circuitul ar trebui să fie următorul: beneficiarii programului ”Casa Verde Fotovoltaice” pot să își aleagă, în aplicație dintre instalatorii acreditați pentru ediția din anul respectiv. Abia după ce beneficiarul contactează instalatorul (practic, o firmă), acesta din urmă are acces la datele lui, pentru a le verifica.

Se pare însă că s-a întâmplat exact invers: o firmă cu sediul în Voluntari a avut acces la date ale beneficiarilor ”Casa Verde Fotovoltaice” 2023 și a început să îi contacteze pentru a semna cu ei contracte. Practic, a furat startul, dezavantajând celelalte companii validate (în total sunt 654). Trebuie precizat că, pentru a fi printre instalatorii acreditați la ”Casa Verde Fotovoltaice” trebuie depusă o garanție de participare de 200.000 lei. În plus, este vorba despre date care ar trebui să fie secrete.

Mai mulți dintre cei contactați au apelat la presă și la Ministerul Mediului, care a anunțat că va trimite corpul de control pentru a face verificări.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), care gestionează ”Casa Verde Fotovoltaice”, a precizat că va pune la dispoziţia Corpului de control al ministrului Mediului, toate documentele solicitate, astfel încât să se clarifice situaţia în care există suspiciuni de "posibile scurgeri de informaţii cu datele de identificare ale beneficiarilor”.

Reprezentanţii instituţiei susţin că, la momentul actual, AFM este în proces de încheiere a contractelor de participare cu instalatorii. Deci, în mod normal, niciuna dintre companii nu ar fi trebui să aibă nicio informație legată de beneficiari. Există și varianta ca informațiile să fi fost luate de pe rețelele sociale: de pildă, pe Facebook există grupuri de prosumatori unde cei înscriși în ”Casa Verde Fotovoltaice” cer informații sau caută instalatori, iar firmele din domeniu sunt extrem de active pe astfel de grupuri.

Miza este însă uriașă. Bugetul ”Casa Verde Fotovoltaice” pentru persoane fizice a fost, anul acesta, de 1,73 miliarde lei. La aceasta se adaugă și contribuția beneficiarilor, de minim 2.000 de lei. Cum sunt peste 86.000 de persoane fizice înscrise, se ajunge la cel puțin 173 de milioane de lei contribuții proprii, deci un total de aproape 2 miliarde.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri