Republica Moldova are nevoie de mesaje de sustinere pentru integrarea in UE care sa consolideze societatea, nu de declaratii ca ale presedintelui Traian Basescu care sa scindeze societatea, considera premierul moldovean, Iurie Leanca, precizand ca problema unirii cu Romania nu este pe agenda, scrie Mediafax.

El a afirmat ca declaratii de genul celor ale presedintelui Basescu privind unirea cu Romania creeaza probleme suplimentare si si-a exemplificat afirmatia prin faptul ca, imediat dupa ce presedintele a lansat aceasta idee, au existat pozitii din partea minoritatii gagauze din sudul Moldovei, precum si din partea Dumei rusesti privind o consolidare militara.

Leanca a insistat ca Republica Moldova are nevoie de mesaje de sustinere in jurul ideii de integrare in Uniunea Europeana si a adaugat ca spera ca, pe viitor, declaratiile si actiunile "sa se axeze pe aceasta dimensiune".

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 27 noiembrie, inaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, ca "urmatorul proiect de tara pentru Romania este unirea cu Republica Moldova".

Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca "declaratia le da apa la moara comunistilor moldoveni". Declaratia a fost criticata si in presa rusa.

Pensiile speciale ale...
Citeste si: Pensiile speciale ale deputatilor si senatorilor, abrogate

La randul sau, premierul moldovean, Iurie Leanca, a afirmat ca declaratiile presedintelui Traian Basescu despre unire creeaza probleme cruciale Republicii Moldova si ca statul moldovean are nevoie de altceva.

"Declaratia domnului Basescu nu ne ajuta, ci ne creeaza doar probleme cruciale. Salut declaratia premierului Ponta. Nu as vrea sa fac divizari, separari. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o tara vecina, Romania. Sa aiba o voce credibila in cadrul Uniunii Europene, sa poate sa ne ajute in realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu inseamna pierderea suveranitatii, sub nicio forma a statului Republica Moldova, ci doar faptul ca urmeaza sa fim un stat functional. Urmeaza sa ancoram Republica Moldova intr-un spatiu al prosperitatii, al stabilitatii, cu un sistem functional, fara frontiere, cu reglementari comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chisinau", a afirmat Leanca.

Consilierul prezidential Iulian Chifu a comentat, sambata, afirmatiile premierului moldovean privind unirea cu Republica Moldova, care ar crea probleme cruciale tarii sale, el aratand ca Iurie Leanca a pierdut ocazia sa taca, daca nu intelege ce se intampla la Bucuresti.

Revista presei 8 noiembrie:...
Citeste si: Revista presei: Traian Basescu a ramas fara cetatenia moldoveneasca


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Basescu ii critica pe Raluca si Barna pentru "lasitate" fata de UDMR