Inspectia Muncii: Incendiul din clubul Colectiv, cercetat ca accident colectiv de munca

Incendiul din clubul Colectiv, in care 32 de persoane au murit si aproximativ 200 au fost ranite, intra in categoria accidentelor de munca colective, iar persoanele care au salvat vieti omenesti vor fi considerate victime ale accidentului colectiv, precizeaza Inspectia Muncii, citata de agentia Mediafax.

Inspectia Muncii (IM) arata ca cerceteaza evenimentul din incinta societatii Pionierul SA, la clubul Colectiv, sub aspectul imprejurarilor si cauzelor care au dus la producerea acestuia, inspectorul general de stat, Nicolae Dantes Bratu, dispunand formarea unei comisii alcatuite din cinci inspectori de munca, doi de la Inspectia Muncii si trei de la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti.

"Evenimentul care s-a produs in data 30.10.2015 intra in categoria accidentelor colective. Membrii comisiei au inceput verificarile necesare imediat dupa producerea evenimentului. Cercetarea in curs are ca scop stabilirea imprejurarilor si a cauzelor care au condus la producerea evenimentului, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si pentru determinarea caracterului accidentului pentru fiecare dintre persoanele accidentate", se arata in raspunsul transmis agentiei.

Potrivit sursei citate, si persoanele fizice care au fost ranite incercand sa salveze victimele din clubul Colectiv sunt considerate victime ale accidentului colectiv de munca.

"Persoanele care au salvat vieti omenesti, conform articolului 30, litera d) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, actualizata, vor fi cercetate ca victime ale accidentului colectiv", se mai arata in documentul transmis de IM.

Citeste si:
Top țări care ne dau cei mai mulți angajați străini în România
Top țări care ne dau cei mai...

Articolul 30 din legea mentionata stabileste in ce situatie anumite evenimente intra in categoria accidentelor de munca, iar litera d) face referire la "accidentul suferit de orice persoana, ca urmare a unei actiuni intreprinse din proprie initiativa pentru salvarea de vieti omenesti".

IM precizeaza ca, deocamdata, nu pot emite concluzii preliminare, avand in vedere faptul ca ancheta este in faza initiala si au fost cerute expertize in conformitate cu articolul 119 alineatele 1 si 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006.

Alineatele mentionate prevad: "(1) Pentru cercetarea evenimentelor se pot solicita experti sau specialisti, cum ar fi cei din cadrul unor operatori economici cu competente potrivit prevederilor legale sa efectueze expertize tehnice, iar acestia trebuie sa raspunda solicitarii"; "(2) In situatia prevazuta la alin. (1), expertizele tehnice intocmite vor face parte integranta din dosarul de cercetare a evenimentului.".

Potrivit sursei citate, comisia numita din dispozitia inspectorului general de stat colaboreaza cu toate celelalte institutii implicate in cercetarea evenimentului, in limitele de competenta stabilite de lege.

Citeste si:
Incendiu pe A1. O cisternă cu 30 de tone de motorină a luat foc
Incendiu pe A1...

In urma incendiului care a avut loc, in 30 octombrie, in clubul Colectiv, 32 de persoane si-au pierdut viata si alte aproape 200 au fost ranite, majoritatea fiind internate in spitalele din Capitala.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri