Incendiul din clubul Colectiv, in care 32 de persoane au murit si aproximativ 200 au fost ranite, intra in categoria accidentelor de munca colective, iar persoanele care au salvat vieti omenesti vor fi considerate victime ale accidentului colectiv, precizeaza Inspectia Muncii, citata de agentia Mediafax.

Inspectia Muncii (IM) arata ca cerceteaza evenimentul din incinta societatii Pionierul SA, la clubul Colectiv, sub aspectul imprejurarilor si cauzelor care au dus la producerea acestuia, inspectorul general de stat, Nicolae Dantes Bratu, dispunand formarea unei comisii alcatuite din cinci inspectori de munca, doi de la Inspectia Muncii si trei de la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti.

"Evenimentul care s-a produs in data 30.10.2015 intra in categoria accidentelor colective. Membrii comisiei au inceput verificarile necesare imediat dupa producerea evenimentului. Cercetarea in curs are ca scop stabilirea imprejurarilor si a cauzelor care au condus la producerea evenimentului, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si pentru determinarea caracterului accidentului pentru fiecare dintre persoanele accidentate", se arata in raspunsul transmis agentiei.

Potrivit sursei citate, si persoanele fizice care au fost ranite incercand sa salveze victimele din clubul Colectiv sunt considerate victime ale accidentului colectiv de munca.

"Persoanele care au salvat vieti omenesti, conform articolului 30, litera d) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, actualizata, vor fi cercetate ca victime ale accidentului colectiv", se mai arata in documentul transmis de IM.

Citeste si:
UPDATE: Reactia AFI dupa incendiul din mall
UPDATE: Reactia AFI dupa...

Articolul 30 din legea mentionata stabileste in ce situatie anumite evenimente intra in categoria accidentelor de munca, iar litera d) face referire la "accidentul suferit de orice persoana, ca urmare a unei actiuni intreprinse din proprie initiativa pentru salvarea de vieti omenesti".

IM precizeaza ca, deocamdata, nu pot emite concluzii preliminare, avand in vedere faptul ca ancheta este in faza initiala si au fost cerute expertize in conformitate cu articolul 119 alineatele 1 si 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006.

Alineatele mentionate prevad: "(1) Pentru cercetarea evenimentelor se pot solicita experti sau specialisti, cum ar fi cei din cadrul unor operatori economici cu competente potrivit prevederilor legale sa efectueze expertize tehnice, iar acestia trebuie sa raspunda solicitarii"; "(2) In situatia prevazuta la alin. (1), expertizele tehnice intocmite vor face parte integranta din dosarul de cercetare a evenimentului.".

Potrivit sursei citate, comisia numita din dispozitia inspectorului general de stat colaboreaza cu toate celelalte institutii implicate in cercetarea evenimentului, in limitele de competenta stabilite de lege.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Nicolae Banicioiu, audiat in...

In urma incendiului care a avut loc, in 30 octombrie, in clubul Colectiv, 32 de persoane si-au pierdut viata si alte aproape 200 au fost ranite, majoritatea fiind internate in spitalele din Capitala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
A inceput ancheta in cazul Colectiv: cum arata planul de actiune