Salarizarea in sistemul bugetar, prevazuta de noul proiect de Ordonanta de Urgenta, a starnit nemultumiri in randul federatiilor sindicale din educatie. Aceastea au decis ca in data de 1 iunie, sa organizeze un mars de protest in care sunt asteptati 15.000 de angajati din invatamant din toata tara, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simon Hancescu.

Salariile din invatamant nu vor avea parte mariri, conform noului proiect de Ordonanta de Urgenta. Acest lucru i-a nemultumit pe cei din sindicate care au decis sa protesteze printr-un mars care va avea loc in Capitala in 1 iunie, conform News.ro

Marsul de protest va fi organizat pe traseul Piata Victoriei- Cotroceni

Simion Hancescu a mai spus ca decizia de a protesta a fost unanima, iar marsul de protest va fi organizat pe traseul Piata Victoriei -Cotroceni.

Sindicalistii din educatie au plecat, marti seara, de la discutiile cu ministrul Muncii, Dragos Pislaru, spunand ca sunt nemultumiti de proiectul ordonantei privind salarizarea in sistemul bugetar, deoarece nu prevede nicio majorare salariala in educatie, si au amenintat cu forme de protest, una putand fi boicotarea examenelor.


Dacian Ciolos: In cateva luni nu se pot corecta toate problemele din sistem

Premierul Dacian Ciolos a spus, marti seara, legat de nemultumirile sindicalistilor din Educatie, ca acest sector este important, dar ca nu poate Guvernul Ciolos ca, in cateva luni, "sa corecteze toate problemele din sistem", iar Executivul "si-a asumat sanatatea".

La randul sau, ministrul Muncii, Dragos Pislaru a declarat ca noul proiect de ordonanta privind salarizarea, care a fost pus in dezbatere publica, va fi adoptat in sedinta de Guvern din 1 iunie, adaugand ca ii asteapta la discutii si pe sindicalistii din Educatie, care au plecat de la consultarile de marti inainte ca intalnirea sa se incheie.

”Ne vom intalni inclusiv cu sindicatele din Educatie, pe care ii astept sa nu se mai ridice de pe scaun si sa plece. Au iesit din sala cu 10 minute inainte pentru ca au inteles ca nu vor beneficia de aceeasi grila ca cei din Sanatate. Am toata deschiderea sa discutam si ii voi invita sa la discutii saptamana viitoare. Pe 1 iunie, daca lucrurile vor fi in regula si vom organiza Consiliul National Tripartit pentru a valida aceasta propunere de ordonanta, se va propune in sedinta de Guvern spre adoptare, cu implementare incepand cu luna august 2016, ceea ce inseamna salarii in plata in septembrie 2016. O parte din bani vor fi alocati la rectificarea bugetara”, a spus Dragos Pislaru.

El a precizat ca problema reprezentantilor din Educatie, in acest moment, nu este ca ei nu castiga din noile prevederi, ci ca sectorul de Sanatate castiga, dar in conditiile de responsabilitate fiscal-bugetare actuale, nu puteau sa existe asteptari ca toata lumea va primi sume enorme de bani.

Citeste si:
Protest privind schimbarile climatice: "Joker" a fost arestat
Protest privind schimbarile...

Sursa foto: Tom Wang / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ciolos propune o crestere a salariilor. Sindicatele nu accepta