Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, dr. Raed Arafat, a comentat pozitia unor medici care nu doresc sa mai fie obligati sa faca garzi si a spus ca acest lucru ar fi imposibil in spitalele de urgenta mai ales pentru specializarile medicale unde este nevoie de interventii care nu suporta amanare.

„Chirurgia, chirurgia toracica, chirurgia pediatrica, medicina de urgenta, ORL-ul, astea toate sa aiba pe cineva care sa asigure interventia de urgenta in cazurile de urgenta. Si asta este continuitatea care trebuie asigurata si care nu trebuie sa se zica cine doreste o face si cine nu doreste nu o face. Da, nu poti sa o faci, atunci nu poti sa lucrezi intr-un spital de urgenta si te duci si lucrezi intr-un spital care face operatii, cum zicem noi, elective. Si, da, nimeni nu te obliga acolo sa faci garda”, a spus Raed Arafat la emisiunea „In fata ta” de la Digi 24, scrie News.ro.

Ministerul Sanatatii a anuntat sambata ca Guvernul va aloca aproximativ 100 de milioane de lei pentru plata garzilor suplimentare efectuate de medici incepand din octombrie, iar mecanismele gasite pentru alocarea sumelor nu afecteaza fel prognozele de deficit bugetar.

„Cu alte cuvinte, cresterea veniturilor pentru garzi va fi finantata printr-un control mai strict al cheltuielilor si prin masuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanta de Urgenta conform discutiilor avute in Guvern”, precizeaza MS, care arata ca demersul privind garzile se inscrie intr-o preocupare mai larga a sa si a Ministerului Muncii, de reformare a organizarii resursei umane in Sanatate.

Decizia Guvernului a venit dupa ce multi medici au anuntat ca nu semneaza contractele pentru garzile suplimentare. Din cauza tensiunilor legate de plata garzilor suplimentare Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenta din Capitala a decis ca medicii sa nu mai asigure garzile in unitatea sanitara incepand de luni, in semn de protest fata de felul in care sunt platite orele suplimentare si garzile pe timpul noptii si in zilele nelucratoare. Anuntul a fost facut de doctorul Florin Chirculescu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica al spitalului.

De asemenea, Colegiul Medicilor a atras atentia ca activitatea spitalelor ar risca sa fie blocata, ca urmare a nerezolvarii problemei garzilor. Oferta propusa de Ministerul Sanatatii si de Guvern a fost privita de prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi drept o victorie de etapa pentru ca trebuie luate masuri similare si in privinta personalul tehnic administrativ si functionarii publici din directiile de sanatate publica.

Vicepresedintele Federatiei „Solidaritatea sanitara”, medicul Florin Chirculescu a declarat sambata pentru News.ro ca oferta Guvernului privind plata garzilor suplimentare trebuie analizata pentru a vedea cum se traduce in lei, adica in tariful orar. Chirculescu a mai anuntat ca liniile de garda la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti vor fi asigurate si pentru ziua de luni.

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri