Curtea Constitutionala a decis sa respinga, ca inadmisibila, o exceptie de neconstitutionalitate a Legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, fara sa dezbata pe fond criticile formulate, scrie News.ro.

Exceptia a fost ridicata in doua dosare de la Judecatoria Sectorului 6 si de la Judecatoria Sectorului 3, ele fiind conexate de judecatori. Dupa dezbateri, Curtea Constitutionala a decis sa respinga exceptia ca fiind inadmisibila.

Respingerea ca inadmisibila a exceptiei presupune ca textul Legii "Big Brother" nu a fost analizat pe fond, pentru ca nu s-au intrunit conditiile legale de sesizare a Curtii Constitutionale sau sesizarea nu se inscrie in sfera competentelor CCR.

Exceptia facea referire la textul integral al Legii nr. 235/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Legea a fost adoptata de Parlament in toamna anului 2015 si a fost promulgata in octombrie anul trecut de presedintele Klaus Iohannis. Noile prevederi se refera la posibilitatea ca datele de trafic referitoare la abonati si la utilizatori, prelucrate si stocate de catre operatorii de telefonie si Internet, sa fie sterse sau transformate in date anonime, atunci cand nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicari, dupa cel mult 3 ani de la data efectuarii comunicarii.

Citeste si:
Legea Big Brother: Linie subtire intre paranoia si securitate
Pro sau contra legii Big...

Mai mult, accesul la date de catre autoritati se va face la solicitarea instantelor de judecata sau la solicitarea organelor de urmarire penala ori a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, cu autorizarea prealabila a judecatorului stabilit potrivit legii.

Legea a fost adoptata de Parlament ca urmare a declararii de catre Curtea Constitutionala a unor prevederi anterioare din Legea 506/2004 ca fiind neconstitutionale. Principalele modificari au vizat astfel punerea legii in acord cu decizia CCR in ceea ce priveste supravegherea prelucrarii datelor cu caracter personal si instituirea unor mecanisme de verificare prin instante.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si